Text: -A A +A
Четете още: Здраве и спорт

Стресът в работата може да предизвика не само умора и синдром на изразходване, но и повишава броя на случаите на заболявания на сърцето, диабет от втори тип, грип, хипертония и

Стресът в работата може да предизвика не само умора и “синдром на изразходване”, но и повишава броя на случаите на заболявания на сърцето, диабет от втори тип, грип, хипертония и метаболитни синдроми, цитира японски учени Агенция “Синхуа”.

Резултатите от изследването показват, че особено работещите физически труд, които редовно са подложени на стрес на работното място, са със значително удебелени стени на артериите.

Стресът може да формира и неправилни и вредни хранителни стереотипи, склонност към приемане на алкохол, а също нарушения в обмяната на веществата и глюкозата, което води до поява на диабет.

Малко по-ниски показатели на риска са отчетени при хората на високи управленчески позиции, учителите, инженерите и програмистите.

Стресът като цяло предизвиква значителни изменения в обмяната на мастните киселини и повишава нивото на атерогенност, а това води до поява на високо кръвно налягане.

Учените смятат, че същината на проблема е в това, че много хора се оказват неспособни да се справят със стреса и тяхното здраве се подкопава не само от стреса на работата, но и от стреса, предизвикан от всекидневието като цяло.

По-често от другите предизвикват “синдром на изразходване” такива фактори на работното място като недостатъчната удовлетвореност от работата, липсата на безопасност и сигурност, производствените травми и не на последно място сексуалния тормоз.

Четете още: Здраве и спорт
Прочетено: 4,158 пъти Източник на статията: zdrave.bgzd | 27.01.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!