Text: -A A +A
Четете още: Здраве и спорт

Еврокомисарят по здравеопазването Маркос Киприану ще настоява следващата седмица всички страни членки на Съюза да забранят тютюнопушенето на обществени места

Еврокомисарят по здравеопазването Маркос Киприану ще настоява следващата седмица всички страни членки на Съюза да забранят тютюнопушенето на обществени места, предаде Ройтерс, цитирайки източници от ЕС и тютюневата индустрия.

Очаква се във вторник Киприану да предложи проектодокумент, предвиждащ забрана на тютюнопушенето в барове, ресторанти и по работните места на територията на целия Европейски съюз.

“Приемането на закон по въпроса е една от възможностите и тя, разбира се, не бива да се изключва”, заявил пред Ройтерс източник от Съюза.“Аз не бих стигнал до там да твърдя, че Брюксел ще наложи забрана, но бих казал, че Европейската комисия одобрява подхода на Ирландия”, заявил той.

През 2004 г. Ирландия стана първата държава в света, която въведе забрана за тютюнопушенето в кръчми, ресторанти и работни места на закрито на територията на цялата страна. След това подобни закони бяха приети и в Италия, Швеция и Шотландия, а останалата част от Великобритания ще последва примера им по-късно през тази година. Някои страни членки, като Германия, са против забраната, а други – като Белгия и Франция – се изказаха в полза на частична забрана.

Четете още: Здраве и спорт
Прочетено: 3,669 пъти Източник на статията: dariknews.net | 28.01.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!


Коментари

Как ще спре над 40% от населението да пуши изведнъж? Със Закона за здравето принципно е забранено тютюнопушенето на закрити обществени места, като изключенията…


Добави коментар