Text: -A A +A
Четете още: Здраве и спорт

Анализ на резултатите от мащабно изследване, проведено от стоматолози от Медицинския център към Рочестърския университет (University of Rochester Medical Center), доведе до парадоксален извод – де

Анализ на резултатите от мащабно изследване, проведено от стоматолози от Медицинския център към Рочестърския университет (University of Rochester Medical Center), доведе до парадоксален извод – децата, които имат по-голямо тегло от нормалното имат по-здрави зъби.

По време на проучването са били изучени повече от 18 хиляди американски деца и юноши на възраст между 2 и 16 години. Оказало се, че пълните и слабите деца, които са на възраст от 2 до 5 години, почти нямат различия в състоянието на зъбите и броя на кариесите. При децата и юношите от 6 до16 години обаче подобно разделение съществува – при децата с по-голямо тегло, състоянието на зъбите е много по-добро, в сравнение с тези, които имат стройна фигура.

Къде е парадокса?

Много добре е известно, че пълните деца, по принцип, се хранят с повече сладки лакомства. Известно е също, че захарта действа разрушително върху зъбите. Оказва се обаче, че захарта не действа по този начин върху притежателите на излишни килограми. Авторите на изследването коментират, че за момента няма логическо обяснение на този парадокс.

Пълните данни от изследването ще бъдат публикувани в списание Community Dentistry & Oral Epidemiology.

Четете още: Здраве и спорт
Прочетено: 2,855 пъти Източник на статията: bgfactor.org | 09.04.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!