Text: -A A +A
Четете още: Здраве и спорт

Световната здравна организация въведе 5-а степен на тревога за евентуална пандемия от свински грип.

Световната здравна организация въведе 5-а степен на тревога за евентуална пандемия от свински грип.

СЗО за втори път за по-малко от седмица повиши нивото на опасност от пандемия от грип. На пресконференция късно снощи в Женева генералният директор на организацията Маргарет Чан обяви предпоследната, 5-а степен, на тревога и заяви, че на опасността от пандемия трябва да се гледа сериозно.

“На базата на информацията, с която разполагаме, и на консултациите с експерти реших да повиша степента на опасност от грипна пандемия от четвърта на пета степен. Опасността трябва да се възприема сериозно заради способността на вируса бързо да се разпространи до всяка страна на света. От друга страна положителното е, че светът е по-добре подготвен за грипна пандемия, в сравнение с всеки друг момент от човешката история.” Изявление на Маргарет Чан – генерален директор на Световната здравна организация.

Обявената 5-а степен по скалата на организацията означава, че грипният вирус се е разпространил най-малко в две страни и заплашва да се разпространи още повече. Остава последната – шеста степен, която гласи, че в ход е пандемия.

Скалата има шест степени за оценка на евентуална пандемия от грип, сочи справка, изготвена от Асошиейтед прес, информира БТА.

Степен 1. Няма данни за вируси у животни, предадени на хора.

Степен 2. Някой животински грипен вирус е заразявал в миналото хора и се смята за потенциална пандемична заплаха.

Степен 3. Животински и смесен животинско-човешки вирус причинява в отделни случаи зараза, но вирусът не се разпространява бързо.

Степен 4. Новият вирус се разпространява постоянно и придобива способността да заразява хора и да се предава от човек на човек.

Степен 5. (обявена днес от СЗО) Вирусът се е разпространил най-малко в две страни и заплашва да се разпространи още повече.

Степен 6. Допълнителни огнища на разпространение на заразата в най-малко два района на света; в ход е пандемия.

/АСН

Четете още: Здраве и спорт
Прочетено: 1,727 пъти Източник на статията: standartnews.com | 01.05.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!