Text: -A A +A
Четете още: Здраве и спорт

Подобряването на условията на живот може съществено да ускори процеса на зарастване на раните и телесните повреди за сметка на друг вид работа на гените в участъка на мозъка, свързани с чувството н

Подобряването на условията на живот може съществено да ускори процеса на зарастване на раните и телесните повреди за сметка на друг вид работа на гените в участъка на мозъка, свързани с чувството на стрес, убедени са авторите на изследване, съобщава Science Daily.

Експериментът е бил проведен с помощта на опитни мишки. Учени от Института Бенсън-Хенри към Централната масачузетска болница (Benson-Henry Institute for Mind Body Medicine at Massachusetts General Hospital) са отбелязали в свой експеримент, че изкуствено нанесени изгаряния зарастват по-бързо върху тялото на тези мишки, които са били настанени в условия, позволяващи им да строят собствени дупки в сравнение с тези мишки, които са били лишени от тази възможност.

“Резултатите са сходни с данните, които получихме по-рано при експеримент с други видове животни, и показват как постоянният стрес и социална изолация намаляват физическото здраве. В същото време, ние за пръв път успяхме да покажем, че подобряването на условията на живот може действително да намали нанесените по-рано вреди на здравето”, заяви доктор Джон Ливайн (John Levine), водещ автор на публикацията. Учените са отглеждали новородени гризачи в различни условия – част от тях са били разположени в клетки за колективен живот, а друга – в изолирани клетки, където е трябвало да живеят напълно сами. На половината мишки самотници е бил доставен специални материал, от които те са успели да си направят жилища, а на останалата част – най-обикновен. След 4 седмици всички мишки под упойка са били леко изгорени. Учените са проверили скоростта на зарастване на раните при мишките от различните групи. Оказало се, че по-голямата част от мишките /92%/, живеещи и строящи домове в колектив, са успели да оздравеят. Сред изолираните този процент е бил едва 12%, като самотните мишки, снабдени с допълнителния мек материал за построяването на дом, са се справяла далеч по-добре /64%/.

Учените са успели да постигнат абсолютно същия резултат и с помощта на малки ежедневни дози от хормона окситоцин. Известно е, че този хормон, изработван в хипоталамуса на главния мозък, играе важна роля във взаимоотношенията между майката и детето както при животните, така и при хората. Той предизвиква благосклонното разположение към други хора.

Четете още: Здраве и спорт
Прочетено: 1,773 пъти Източник на статията: bgfactor.org | 19.05.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!