Text: -A A +A
Четете още: Здраве и спорт

Европейският парламент прие незаконодателен доклад в отговор на зелената книга на ЕК “Към Европа без тютюнев дим: политически опции на ниво ЕС”, съобщи пресслужабата на ЕП, цитирани от

Европейският парламент прие незаконодателен доклад в отговор на зелената книга на ЕК “Към Европа без тютюнев дим: политически опции на ниво ЕС”, съобщи пресслужабата на ЕП, цитирани от bТВ.

Депутатите призовават страните членки в срок от две години да наложат пълна забрана на тютюнопушенето във всички затворени работни помещения, включително и в заведенията за обществено хранене, във всички затворени обществени сгради и в обществения транспорт на територията на Европейския съюз.

Тютюневият дим съдържа над 4000 химически вещества, включително над 50 известни канцерогенни и много токсични агенти като циановодородна киселина, амоняк и въглероден монооксид. Само в Европейския съюз в резултат на тютюнопушенето ежегодно умират най-малко 650 000 души, включително 80 000 пасивни пушачи, като децата и бебета са особено чувствителни към тютюневия дим.

Доказано е, че излагането на въздействие на тютюнев дим, включително на работното място, води до значително повишаване на риска от заболяване от рак на белите дробове.
Например вероятността за заболяване от белодробен рак на членовете на персонала в заведенията за обществено хранене, в които е разрешено пушенето, е с 50% по-голяма, отколкото ако те не са изложени на въздействието на тютюнев дим.

70% от гражданите на Европейския съюз са непушачи. 86% от гражданите на Европейския съюз подкрепят забраната за тютюнопушене на работното място, 84% – и на други обществени места, 77% – в ресторантите и 61% – в питейните заведения.

Депутатите призоваха комисията да внесе предложение за изменение на рамковата директива за безопасността и здравето на работното място, което поставя изискване към всички работодатели да гарантират работни места без тютюнев дим. Депутатите искат от страните от ЕС да се ангажират да намалят тютюнопушенето сред младежите с най-малко с 50% до 2025 г.

Четете още: Здраве и спорт
Прочетено: 3,080 пъти Източник на статията: insurance.bg | 25.10.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!