Text: -A A +A
Четете още: Здраве и спорт

Нецензурният език на работното място е полезен, защото облекчава стреса. Това се казва в изследване на специалисти от университета на Западна Англия.

Нецензурният език на работното място е полезен, защото облекчава стреса. Това се казва в изследване на специалисти от университета на Западна Англия.

Псувните в офиса помагат на служителите да се чувстват като екип, да намират отдушник за неприятностите и да циментират взаимоотношенията си, обяснява професор Йехуда Барух, ръководител на изследването. “Служителите постоянно използват нецензурен език, но не непременно по отрицателен или обиден начин. Жените псуват повече, отколкото се предполага – обикновено в компанията на други представителки на нежния пол. Младите мениджъри са по-толерантни, когато трябва да приемат дадено поведение от страна на подчинените си”, казва професор Барух.

Резултатите от изследването показват също, че забраната на псувните в офиса би се отразила зле върху мотивацията и морала в повечето фирми, посочва БГНЕС. “Ругатните се възприемат като социален феномен, който отразява солидарността и сплотеността на колектива, както и като психологически феномен, облекчаващ стреса”, допълва специалистът.

Професор Йехуда Барух предупреждава, че обидните и нападателни нецензурни слова предизвикват стрес и трябва да бъдат овладявани. Според него занапред нецензурният език все повече ще се употребява на работното място, което ще изправи началниците пред труден избор. “Мениджърите ще трябва да разберат каква е нагласата на служителите им по отношение на ругатните. За тях ще е предизвикателство да овладеят изкуството кога да си затварят очите”, казва професор Барух.

Четете още: Здраве и спорт
Прочетено: 2,820 пъти Източник на статията: dariknews.bg | 19.10.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!