Text: -A A +A
Четете още: Здраве и спорт

Дори пушачите подкрепят забраната да се пуши на работното място, сочи международно допитване, цитирано от Ройтерс.

Дори пушачите подкрепят забраната да се пуши на работното място, сочи международно допитване, цитирано от Ройтерс. Анкетата сред 5000 души сочи, че близо три четвърти от работещите пушачи и 87% от работодателите подкрепят работна среда без тютюнопушене.

“Макар и да има разминавания между отделните страни, общите резултати показват цялостна подкрепа за забрана на пушенето на работното място. Това изследване показва подкрепа за допълнителни програми и политики за усилване на подобни забрани и да се помага на работещи, които искат да спрат да пушат”, каза един от авторите на проучването – Майкъл Халпърн от компанията, провела изследването.

Най-голяма подкрепа за забрана на пушенето има в Индия, където 85% от анкетираните искат свободни от тютюнопушене работни места. Следва Япония със 75 на сто. На другия полюс са германците – само една трета от тях смятат, че такава забрана е уместна – и поляците с 27%, подкрепящи забраната.

Световната здравна организация (СЗО) призовава за световна забрана над пушенето на работното място. Държави като Франция, Испания, Ирландия и Португалия вече са въвели такива забрани. Според СЗО около 200 000 работещи умират всяка година заради излагане на тютюнев дим на работното място, а около 700 милиона деца, или около половината от общия им брой в света, дишат замърсен от тютюнев дим въздух, особено у дома. По данни на СЗО почти 1 милиард мъже и 250 милиона жени в света пушат тютюн под някаква форма.

В допитването са участвали 3500 работещи, както пушачи, така и непушачи, и над 1400 работодатели от 14 страни – Южна Корея, Япония, Китай, Тайван, Индия, Великобритания, Италия, Швеция, Франция, Германия, Испания, Полша, Турция и Бразилия.

Четете още: Здраве и спорт
Прочетено: 1,795 пъти Източник на статията: insurance.bg | 19.11.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!