Text: -A A +A
Четете още: Здраве и спорт

Разводът и “Виагра” са сред основните виновници за нарастването на случаите на болести, предавани по полов път при лица над 45 години, пише британският таблоид “Дейли Мейл”.

Разводът и “Виагра” са сред основните виновници за нарастването на случаите на болести, предавани по полов път при лица над 45 години, пише британският таблоид “Дейли Мейл”.

Броят на случаите на хламидия, бактериална инфекция, предавана по полов път, при лица между 45-64 години, се е увеличил с 6% за една година, т.е. става въпрос за 2662 нови случая. Пак през последната година броят на случаите на генитален херпес е нараснал с 80%, докато броят на лицата, заразени със сифилис, се е увеличил с 40%, пише БГНЕС. И броят на лицата над 45 години с генитални проблеми е нараснал за една година с 33% или 5198 нови случаи.

Проблемите от този вид се причиняват най-често поради неизползването на контрацептиви, с вярването, че възможностите от заразяване с инфекция са по-малки на тази възраст. Същевременно, увеличаването на броя на медикаментите срещу импотентност, като “Виагра”, “Левитра” и “Циалис”, води до увеличена сексуална активност при лицата от тази възрастова група. Така, заради непознаването на проблема и увереността, че не може да им се случи нищо, както и заради увеличаването на сексуалните контакти при лица на средна възраст, броят на болестите предавани по полов път е нараснал до тревожни цифри.

Увеличаването на броя този тип болести е причинено и от разводите, вследствие на които смяната на сексуалните партньори се превръща в често срещано явление. Данните сочат, че 1/5 от разведените са имали незащитени сексуални отношения с други партньори. Проблемите за лицата на средна възраст се появяват и заради концентрирането на вниманието на властите към младите хора. По-голямата част от информационните кампании за болестите, предавани по полов път, са насочени към младото поколение, което оставя лицата между 45 и 60 години не толкова добре информирани.

Четете още: Здраве и спорт
Прочетено: 1,463 пъти Източник на статията: dariknews.bg | 27.07.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!