Text: -A A +A
Четете още: Здраве и спорт

С идването на зимата настроението се променя. Около 400 000 души в Германия страдат от зимна депресия.

С идването на зимата настроението се променя. Около 400 000 души в Германия страдат от зимна депресия. Причината е проста: малкото светлина, в резултат на което тялото произвежда по-малко от хормона на щастието.

Дните стават по-къси, а навън често е мрачно. Много хора страдат от депресии по време на зимния сезон. Те се чувстват неуравновесени, тъжни без причина и едва се измъкват сутрин от леглото. Към симптомите на зимната депресия спадат и липсата на апетит и лошия сън. Въпреки това липсата на добро настроение при мъгла и дъжд, според лекарите, не е причина веднага да посягаме към лекарствата.

Не се крийте вкъщи!

Сезонната депресия е причинена преди всичко от малкото светлина през зимата. Без светлина човешкото тяло произвежда по-малко серотонин – хормона на щастието. Затова пък се покачва нивото на мелатонина, който обикновено помага за добрия сън през нощта и ни прави уморени и отпуснати.

Хората, страдащи от сезонна депресия, се чувстват не само неуравновесени, но и по-трудно се концентрират. Депресираните често усещат неистов глад за сладкиши и мазни храни, избягват да излизат навън и ограничават контакта с приятели и роднини. Резултатите от направено в Германия проучване сочат, че шест на всеки десет от запитаните излиза навън при лошо време, само ако наистина се налага. Всеки втори остава пред телевизора или компютъра, за да се опита да се избави от лошото настроение.

Според лекарите тъкмо оставането вкъщи е най-голямата грешка. Защото когато сме достигнали дъното в емоционално отношение, помага преди всичко едно: дневната светлина, за да се стимулира производството на серотонин в мозъка. Онзи, който се разхожда един или два часа на ден на чист въздух, може да се пребори с депресията, категоричен е проф. Улрих Фодерхолцер, завеждащ психиатричното отделение на университетската клиника във Фрайбург. Важно е да се излиза навън, защото дори и в най-мрачния ден силата на светлината е поне 1 000 лукса, което е много над интензивността на светлината в затворените помещения. Изкуствените източници на светлина достигат максимално от 300 до 500 лукса. Освен това онези, които се движат повече, правят джогинг или карат колело, произвеждат повече важни за доброто настроение хормони.

Светлинен душ

Ефикасна е и терапията със специални лампи, които излъчват дневна светлина, наподобяваща слънчевата светлина. 30-минутният светлинен душ всеки ден с такава лампа е оптимален при борбата срещу депресията, смятат специалистите. Важно при употребата на тези лампи е светлината от тях да достига ретината на окото, за да може импулсът за стимулиране на произвеждането на серотонин наистина да достигне до мозъка. Ето защо лампите в солариумите, при които е необходимо носенето на очила за защита от ултравоилетовите лъчи, не вършат работа.

Билките – вечният лек

Лекарите препоръчват и билките като естествени лекарствени средства. Кантарионът напр. съдържа растителни екстракти, които подобряват настроението. Готовият чай, купен от магазина, не винаги е най-добрият избор. По-добре би било да се информирате в аптеката за точната дозировка, която ви е необходима.

Приемането на антидепресанти при зимна депресия не е най-препоръчителната терапия, освен ако депресията не е особено тежка или ако светлинната терапия и спортът не оказват желаното въздействие.

Четете още: Здраве и спорт
Прочетено: 1,937 пъти Източник на статията: dariknews.bg | 04.11.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!