Text: -A A +A
Четете още: Здраве и спорт

Спадът в икономиката и увеличаването на безработицата водят до спад на тежките пътнотранспортни произшествия с човешки жертви, но увеличават броя на убийствата, самоубийствата и смъртните случаи от

Спадът в икономиката и увеличаването на безработицата водят до спад на тежките пътнотранспортни произшествия с човешки жертви, но увеличават броя на убийствата, самоубийствата и смъртните случаи от препиване, установи екип британски здравни експерти, съобщава Medical News Today.

Пълните резултати от изследването са поместени в новия брой на специализираното списание The Lancet.

Мащабното статистическо изследване на екипа учени под ръководството на д-р Дейвид Стъклър (Dr David Stuckler) от Университета “Оксфорд” и проф. Мартин МакКий (Prof. Martin McKee) от Лондонския институт по здравна хигиена и тропическа медицина показало, че всяко увеличение на безработните с 1% води до намаляване на жертвите на автомобилни катастрофи с 1,4%.

Според специалистите, зависимостта се дължи на това, че по време на криза по-малко хора пътуват с автомобили, като вместо това се придвижват повече пеша или с градския транспорт.

Ръстът на безработицата обаче повлича след себе си увеличение на убийствата и самоубийствата с 0,8%, а броят на смъртните случаи вследствие злоупотреба с алкохол скача с почти една трета (28%).

В анализа си изследователите използвали статистическите данни за смъртността в 26 държави-членки на Европейския съюз в рамките на 37 години – от 1970 до края на 2007 г.

Четете още: Здраве и спорт
Прочетено: 1,707 пъти Източник на статията: bgfactor.org | 13.07.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!