Text: -A A +A
Четете още: Здраве и спорт

Мъжете вече живеят по-дълго. След около 25 години продължителността на живота им ще бъде колкото на жените, съобщи в. “Дейли телеграф”.

Мъжете вече живеят по-дълго. След около 25 години продължителността на живота им ще бъде колкото на жените, съобщи в. “Дейли телеграф”.

Жените по традиция надживяват мъжете отчасти поради по-високата смъртност, с която са свързани “мъжките” професии като участие във войни и работа в мините.

В условията на относителния мир на запад опасните професии се практикуват от малцина, а мъжете все повече се стремят да се хранят здравословно и да ходят на лекар веднага щом здравето им се влоши. В резултат продължителността на живота им се увеличава по-бързо.

Британците живеят средно до 77,2 години, а британките – до 81,5. Разликата в продължителността на живота им е 4,3 години. През 1981 г. тя беше 6 години. Тогава мъжете живееха до 70,8 години, а жените – 76,8 години.

Учени от Центъра за контрол и превенция на инфекциозните заболявания в Атланта, Джорджия, прогнозират, че ако се запази тенденцията мъжете да живеят по-дълго, по-голямата разлика в продължителността на живота на мъжете и жените ще се е стопила за децата, родени през 2035 г. Ако не настъпи рязка промяна в моделите на живот, т.е. ако не избухне война или епидемия, след около 25 години мъжете и жените ще живеят еднакво дълго, казват статистици.

Едно от обясненията на тази тенденция е фактът, че мъжете значително са намалили тютюнопушенето. Това се отнася и за жените, особено за младите, казва Тони Уорнс, преподавател по геронтология от Шефилдския институт за изследвания върху стареенето.

Четете още: Здраве и спорт
Прочетено: 1,869 пъти Източник на статията: actualno.com | 25.02.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!