Text: -A A +A
Четете още: Здраве и спорт

В разгара на лятото потребителите трябва да са наясно, че само слънцезащитните кремове не са достатъчна за защита срещу изгаряне и рак на кожата, предупреждава Европейската комисия

В разгара на лятото потребителите трябва да са наясно, че само слънцезащитните кремове не са достатъчна за защита срещу изгаряне и рак на кожата, предупреждава Европейската комисия (ЕК).

Според експерти на комисията повечето продукти предлагат защита срещу UVB лъчите, които причиняват изгаряне и рак на кожата, но не и срещу UVA, които не причиняват изгаряне, но също могат да доведат до рак на кожата. Затова потребителите много ясно трябва да следят дали върху етикетите е отбелязана и двата типа защита.

ЕК съобщава, че за улеснение на потребители още от септември 2006 г. е въведено стандартизирано лого, обозначаващо защитата от UVA лъчите, което е поне някаква сигурна минимална гаранция за безопасност. През 2007 г. започна разпространението на това лого, докато през 2008 г. то е вече широко разпространено сред продуктите.

От комисията предупреждават, че 100% защита срещу вредните слънчеви лъчи няма. Тоест обозначения върху продукти, които твърдят, че „блокират слънцето“ или, че предлагат „тотална защита“, са напълно неверни и лъжливи.

За по-добрата защита е важно също и потребителите да не се предоверяват на продуктите и да предприемат и допълните мерки, за да се предпазят. Например важно е не само нанасянето на слънцезащитен крем, но и нанасянето му в големи количества и след всяко отмиване.

Излагането на слънчева светлина в пиковите часове между 11:00 и 15:00 ч. трябва да е възможно най-малко. Излагането на директната слънчева светлина въобще трябва да се избягва при бебета и малки деца. Шапките, дрехите и слънчевите очила са необходимият допълнителен атрибут за защита на кожата.

За летовниците също е важно да знаят, че облаците и водата не предпазват достатъчно от вредните лъчи на слънцето, т.е. защитните мерки са необходими и през облачни дни, и по време на къпане.

Четете още: Здраве и спорт
Прочетено: 2,396 пъти Източник на статията: insurance.bg | 16.07.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!