Text: -A A +A
Четете още: Здраве и спорт

Учените са открили тайнствената причина, поради която съвременните деца са склонни да преяждат.

Учените са открили тайнствената причина, поради която съвременните деца са склонни да преяждат. Оказва се, че за всичко са виновни пластмасовите опаковки, които майките ползват още по време на бременността си.

Жените, които по време на бременност се хранят и пият, ползвайки пластмасови опаковки, рискуват да „подарят” на бебето си склонност към затлъстяването. Химичните вещества, които се съдържат в пластмасовите опаковки (шишета, чаши и т.н.) нарушават работата на хормоните, отговорни за регулирането на нивото на мастните натрупвания в организма, пише британския вестник The Daily Mail.

Медиците са стигнали до тези сериозни изводи след като са направили ред изследвания, резултатите от които са публикувани в Женева по време на европейския Конгрес по проблемите на затлъстяването.

Преди време учените са открили, че пластмасата съдържа опасни вещества, разрушаващи ендокринната система на организма и способни да предизвикват рак и безплодие. Във връзка с това властите в САЩ и Канада вече разработват система за забрана да се използва подобен вид продукция.

Експертите смятат, че направените изследвания позволяват да се отговори на въпросът, защо дори децата, употребяващи диетична храна и спортуващи редовно, страдат от прекомерно тегло.

Лекарите смятат, че предразположеността към трупането на килограми се формира още по време на ембрионалното развитие и ранната детска възраст на децата. Но, още не е напълно ясно, как различните вещества влияят върху този процес.

Към момента е изследвано въздействието на дифенилолпропан А (ВРА), който влиза в състава на поликарбонатна пластмаса. Това вещество е открито в организмите на по-голямата част от жителите на развитите страни, които са взели участие в изследванията. Лекарите смятат, че дифенилпропанът попада в организма на човека чрез използваните пластмасови опаковки и шишета.

Веществото е открито не само в кръвта и урината на пациентите, но и в човешката плацента, околоплодната течност и кърмата. Точно поради тази причина учените смятат, че е опасно да се използват пластмасовите опаковки за храни по време на бременност.

Четете още: Здраве и спорт
Прочетено: 2,464 пъти Източник на статията: karierist.com | 28.05.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!