Text: -A A +A
Четете още: Здраве и спорт

Защо някои хора вечно имат добро настроение, а други са се специализирали в постоянно мрънкане? Психолозите напредват – те успяват все по-добре да разгадаят тайните на настроенията.

Защо някои хора вечно имат добро настроение, а други са се специализирали в постоянно мрънкане? Психолозите напредват – те успяват все по-добре да разгадаят тайните на настроенията.

“Ние германците сме по-особени, защото имаме специална част на мозъка, специализирана в мрънкане” – това е ироничната теза на автора на бестселъри доктор Екарт фон Хиршхаузен, чиято книга за щастието оглави класациите за популярно четиво в Германия. На какво се дължи доброто настроение и какво ни пречи да го поддържаме?

Хормоните – сос, определящ цвета на мислите

От химическа гледна точка става дума за процеси, в които участват близо дузина хормони, най-вече серотонин, допамин и собственият на организма морфиум. Съотношението между тях е онова, което определя дали сме в добро настроение или не. Както казва Хиршхаузен:

“Те са като сос, който обуславя вкуса на мислите – съответно сладък или горчив.” Ако не достига серотонин, надделява мрачният поглед над нещата и ставаме депресивни. Ако допаминът е в прекомерно количество, ставаме свръхвъзбудими.

Зависи ли доброто настроение от типа нервна система? Отчасти. Над 40 генни вариации определят това доколко един човек е способен да вижда предимно ведрата страна на живота и лесно да се справя в стресови ситуации. Така че половината от нашето предразположение към добро или лошо настроение е генетично програмирано. А остатъкът? Той се формира под влиянието на житейския опит и на средата, в която сме поставени.

Настроението се влияе и от нашия хронотип

При събуждане настроението е обикновено неутрално, но още с първите мисли това се променя в зависимост от това дали си казваме: “Още един гаден ден, в който ме чакат само ядове” или пък си мислим с наслада за първата чаша ароматно кафе на закуска или за разходката на чист въздух. Роля играе и това дали скачаме бодро веднага след събуждане или ни трябват часове докато “загреем”.

А защо толкова често се питаме какво ще е времето? Защото то до голяма степен предопределя настроението ни. Причината е в това, че слънчевата светлина стимулира високото ниво на серотонина – онзи хормон, който е в основата на доброто настроение. В резултат на това се чувстваме весели и окрилени. Липсва ли слънце, ни наляга есенно-зимна депресия. И все пак човек може да противодейства на мрачния поглед – като се стреми да обръща внимание на веселите, радостните моменти от ежедневието, а и сам да ги създава. Още Чарлс Дикенс казва: “Нищо на света не е по-заразително от смеха и доброто настроение”.

Четете още: Здраве и спорт
Прочетено: 2,929 пъти Източник на статията: dariknews.bg | 30.09.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!