Text: -A A +A
Четете още: Здраве и спорт

Милиони високоплатени специалисти по цял свят рискуват да останат без сексуален живот и да изгубят семействата си заради дългия работен ден и извънредните натоварвания в службата, посочват американ

Милиони високоплатени специалисти по цял свят рискуват да останат без сексуален живот и да изгубят семействата си заради дългия работен ден и извънредните натоварвания в службата, посочват американските изследователи Силвия-Ан Хюлет (Sylvia Ann Hewlett) и Каролин Бък-Люс (Carolyn Buck Luce), чийто заключения бяха публикувани от специализираното издание Harvard Business Review. Авторите на изследването предполагат, че описаният от тях феномен на т. нар. “екстремална работа”, застява милиони да се се откажат от най-големите житейски радости, да не общуват със семейството си, с родителите си и да забравят възпитанието на децата.

Според изчесленията на изследователите, приблизително 45% от високоплатените сътрудници на големите компании прекарват на работното си място или в дейности, свързани с работата 60, 70 и дори по 100 часа на седмица, за разлика от нормалното 37-часово работно време седмично, вземат 10-дневен отпуск не повече от веднъж годишно и са готови да отложат предварително планираната си почивка, сватбата и дори погребението на близките си, ако в момента на работа се случва “нещо важно”, посочва The Daily Mail.

Подобен работен график нанася непоправим удар на семейния живот и благополучие – 45% от “екстремалните работници” (с около 10 часа работно време дневно) признават, че избраната от тях работа е несъвместима с пълноценния интимен живот и че изключително рядко дори успяват да разменят по няколко думи с “половинката” си. Не по-добре стои положението с възпитанието на децата в семействата на преуспяващи кариеристи. Всички запитани работохолици, успели все пак да създадат потомство, признават, че децата им прекарват времето си основно пред телевизора или монитора, хранят се неправилно и се държат лошо в училище.

В същото време, преобладаващата част от “влюбените в работата си”, не искат при каквито и да е условия да се разделят със заеманата длъжност и работното си ежедневие. 80% от запитаните заявяват, че смятат работата си за “нестандартна и стимулираща”. Третият по популярност мотив за нежеланието за промяна, е възможността за неограничено високи доходи.

“Екстремалната работа” се превръща в повсеместно явление във всички сектори на икономиката – както в банковото дело и финасиите, така и в средствата за масова информация, развлекателната индустрия, медицината, юриспруденцията и т. н., отбелязват авторите на изследването. За да разберете дали и вие сте един от обречените “екстремални труженици”, просто проверете 10-те им отличителни характеристики по-долу:

1. Разположение на клиентите 24 часа дневно / 7 дни седмично

2. Голям брой служебни пътувания

3. Физическо присъствие в офиса най-малко 10 часа дневно

4. Екстремен и бързо протичащ работен ден с изключително кратки крайни срокове

5. Отговорност за печалби или загуби

6. Голям брой подчинени, докладващи директно пред теб

7. Отговорност за наставническите функции и подбора на нови специалисти

8. Прекомерна сфера на отговорности, свързани с повече от една работа/дейност

9. Свързани с работата събития, извън графика на редовното работно време

10. Непредвидимост на работните ангажименти

Четете още: Здраве и спорт
Прочетено: 3,844 пъти Източник на статията: bgfactor.org | 16.12.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!