Text: -A A +A
Четете още: Здраве и спорт

Във и около него се съдържат редица алергени, които атакуват имунната ни система.

Във и около него се съдържат редица алергени, които атакуват имунната ни система.

Компютърът е потенциален сериозен източник на редица алергии. От новия, току що купен монитор при работа се отделят във въздуха парите на трифенилфосфата. В блока за захранване, процесора и видеокартата се съдържат различни смоли, хлор-, фосфор-съдържащи органични и неорганични съединения, които при нагряване се отделят във въздуха.

В самия компютър и около него има много места, където се натрупва прах и мръсотия, размножават се микроби и гъбички.

Друг източник на алергени е принтерът, а по-точно мастилото, с чиято помощ се печата.

При разрушаване на баланса на своите функциите имунната система на човека започва да реагира на най-обикновените неща така, както на опасните и включва съответните защитни процеси. Възниква алергията – повишената чувствителност на организма към различни вещества, проявяваща се чрез необичайни реакции при контакт с тях. Най-разпространените симптоми на алергията са ринит (хрема), сълзене в очите, кожни обриви и кашлица.

Такива са и проявите на алергията под въздействието на “компютърните” алергени – алергичен ринит, кашлица, очни (сълзене, зачервяване на очите, подпухналост на клепачите, “пясък в очите”) и кожни (сърбеж, обрив, сухота на кожата) реакции.

Затова при работа с компютър се опитвайте да поддържате работното си място чисто. И още един съвет – укрепвайте имунната си система.

Четете още: Здраве и спорт
Прочетено: 3,863 пъти Източник на статията: zdrave.bg | 04.08.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!