Text: -A A +A
Четете още: Здраве и спорт

17 май беше обявен от правителството за ден за честване на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта.

17 май беше обявен от правителството за ден за честване на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта. Предложението е на Държавната агенция за младежта и спорта.

На 17 май 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария. Тяхната мисия е да положат основите на спорта в страната ни след Освобождението. Най-известни са Шарл Шампо и Луи Айер. Шампо е и първият участник за България на Летни олимпийски игри – през 1896 г. в Атина. Състезава се в три индивидуални дисциплини на гимнастика. На прескок заема престижното пето място и донася първите две точки за страната ни.

Шампо и Айер полагат основите на съвременния спорт в България. За първи път швейцарците внасят у нас футболни топки и различни уреди за гимнастика. Те основават и емблематичната гимнастическа организация „Юнак”, която дава пример за подражание и за основаването по-късно на популярните и до днес спортни дружества Славия и Левски.

Българският спорт има огромни успехи, които десетилетия наред издигат авторитета на нашата страна по света. България е съучредител на съвременните Олимпийски игри. Има 48 олимпийски шампиони и стотици световни и европейски първенци.

Определянето на 17 май за ден за честване на българския спорт ще бъде признание за огромните усилия на стотиците български спортисти и работещите в областта на спорта за прослава на името на България.

Четете още: Здраве и спорт
Прочетено: 5,817 пъти Източник на статията: insurance.bg | 04.08.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!