Text: -A A +A
Четете още: Здраве и спорт

Бактериите в залите достигат до 132 млн., на площ с размер на монета, а в тоалетната на същата площ има само 500.

Бактериите в залите достигат до 132 млн., на площ с размер на монета, а в тоалетната на същата площ има само 500.

Според резултатите от изследване проведено от британски медици фитнес залите са огнище на болести от настинка до сериозни вирусни инфекции, пише Daily Mail. Микробиолозите са открили голямо струпване на бактерии не само при уредите, но и в баните, съблекалните и даже на бутилките с напитки на спортуващите.

Някои от откритите бактерии, според коментарите на микробиолозите, могат много бързо да се размножават във влажната среда на тренировъчните зали. Това размножаване става само за няколко дни, а бактериите могат да бъдат унищожени след провеждане на старателно почистване и дезинфекция на помещенията.

Резултатите от изследването са публикувани в списание Men’s Fitness. В него доктор Дерен Рейди (Derren Ready), микробиолог в известната лондонска клиника на University College London – UCL, коментира, че бил шокиран, когато открил в пробите взети от лондонски зали за тренировка толкова високо ниво на бактерии.

На едно от местата в участък с размер на монета той открил 132 милиона микроби, при среден показател от 16 милиона. Безпокойството на учените става разбираемо, ако се сравни този показател с тоалетната чиния, където на същата площ има само 500 бактерии.

За избягване на зараза авторите на изследването препоръчват преди и след тренировка много внимателно да се измие тялото, уредът да се забърше с кърпа напоена с дезинфиктант, да не се отива до банята бос и да се пропускат тренировки в залата при откриване и на най-слабите симптоми на настинка или простуда.

Четете още: Здраве и спорт
Прочетено: 4,100 пъти Източник на статията: bgfactor.org | 24.07.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!