Text: -A A +A
Четете още: Здраве и спорт

Уютното и подредено място в някой офис може да нанесе не по-малко вреда на здравето, отколкото работата в мината, на строителната площадка или в н кой прашен цех.

Уютното и подредено място в някой офис може да нанесе не по-малко вреда на здравето, отколкото работата в мината, на строителната площадка или в н кой прашен цех.

Телефонът

Професионална вреда: принуждава дълго да се запазва физиологически нефункционална поза.

Слушалката, стисната между ухото и рамото, повишава натоварването на шийните и гръдните прешлени и дисковете между прешлените и това води до остеохондроза на гръбначния стълб. Признаците за това заболяване са: болки в шията, гърба, главата и сърцето, шум в ушите, виене на свят, отпадналост, гадене, чувство за тежест в тилната част на главата, ръцете и раменете.

Какво да се направи? Ако не сте левичар, поставете телефонния апарат от лявата страна на компютъра. Вдигайте слушалката с лявата ръка, а продължавайте да работите с дясната, ако е необходимо. Левичарите, разбира се, трябва да направят точно обратното. Старайте се по време на разговор главата да не се навежда към рамото.

За работата, свързана с постоянни телефонни разговори, са необходими специални наушници или апарат, който може да се превключва към външен микрофон.

Клавиатурата

Професионална вреда: Ако тя е разположена под ъгъл към монитора или е твърде далече от края на масата, малките мускули и сухожилията на китката изпитват неравномерно напрежение.

В този случай сте застрашени от професионалната болест на машинописките – спазъм от писане, когата пренатоварената ръка внезапно започва да трепери или от възпаление на сухожилията – тендовагинит, при който върху тилната страна на китката се появяват издутини.

Какво да се направи? Поставете клавиатурата на края на масата точно под екрана на монитора. Набирайки текста, свивайте лактите под прав ъгъл и се опитвайте да държите ръцете успоредно една на друга. За да разтоварите мускулите на китката, използвайте специалните стационарни поставки.

Мишката

Професионална вреда: хората, които работят с мишка 2 пъти по-силно напрягат мускулите на ръцете, шията и рамената, в сравнение с тези, които работят само с клавиатура.

Какво да се направи? Изберете си мишка според размера на дланта ви. Поставете я близо до клавиатурата, не е необходимо всеки път да полагате уселие, за да я достигнете. Подложката за мишка не е лукс, а средство от първа необходимост – тя осигурява оптимална степен на плъзгане и предпазва ръката от излишното натоварване.

Мониторът

Професионална вреда: свети с интензивността на нощна лампа, което действа изморяващо върху зрението.

Диапазонът на яркост между изображението на екрана и обкръжаващите ни предмети превишава границата, за която е готов нашият зрителен апарат. Зрителната умора обхваща целия организъм, тъй като човек гледа не само с очите, но и с мозъка. Клепачите се зачервяват и натежават, на склерите се появяват дребнички съдове. Появява се усещане за замъгленост или пелена пред очите, изображението се развоява. Може да се появи главоболие, гадене, загуба на апетит.

Какво да се направи? Обърнете дисплея така, че върху него да не попада дневна светлина. Ако е необходимо, поставете щори на прозорците. Идеалният вариат е осветеността на екрана да е такава, каквато е на цялото помещение.

Столът

Професионална вреда: неправилно избраният стол може да доведе до остеохондроза, радикулит, нарушение на периферното кръвообращение, варикозна болест.

Специалистите са изчислили, че ако човек стои прав, третият прешлен на кръста изпитва налягане около 150 кг, ако седи с изправен гръб – 200 кг, а прегърбен – 275 кг.

Какво да се направи? Никакви кожени кресла, табуретки и други неподходящи мебели на 4 крака. Столът трябва да е с широка основа с формата на звезда, на колелца, с достатъчно висок, пружиниращ гръб, удобни подлакътници и въртяща се седалка. Ако все още го нямате, поставете върху вашия стол плоска възглавница и пригодете нещо, с което кръстът ви ще бъде изправен. Не се прегърбвайте! Гърбът в седнало положение трябва трябва да е изправен, стъпалата върху пода, а краката свити в коленете под прав ъгъл.

Четете още: Здраве и спорт
Прочетено: 4,052 пъти Източник на статията: zdrave.bg | 20.07.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!