Text: -A A +A
Четете още: Здраве и спорт

Поради проблеми със сърцето в събота и неделя умират много по-малко хора в сравнение с другите дни от седмицата, а най-много смъртни случаи има в понеделник.

Поради проблеми със сърцето в събота и неделя умират много по-малко хора в сравнение с другите дни от седмицата, а най-много смъртни случаи има в понеделник. През този ден смъртността сред мъжете е 20 пъти по-голяма, в сравнение с другите дни, а сред жените – 15 пъти. Специалистите предполагат, че има връзката между внезапното спиране на сърцето и понеделникът, денят за връщане на работа. Анализът на съществуващите изследвания потвърждава правилото.

Не е изключено стресът, предизвикващ проблемите, да е предизвикан от връщането към работните задължения или осъзнаването на факта, че предстои тежка работна седмица. Причините обаче могат да бъдат и други. Резултати от шотландско изследване преди няколко години показаха, че причина може да бъде и алкохола. То е правено във Великобритания, но се отнася и за Европа. Оказва се, че в края на седмицата хората консумират голямо количество алкохол, а това е много вредно за здравето.

Какво може да се случи със сърцето именно в понеделник, за да предизвика внезапна смърт?

Причина за спирането на сърцето могат да са някои хормони, например кортизол, или хормони, появяващи се при не контролирани от нас процеси на нервната система. В подобни случаи се променя ритъма на сърцето и последствията са много тежки.

Какво значение има възрастта?

Никакво. В понеделник, разбира се, умират по-често хора над 65 години, но също и по-млади. Правилото на понеделника действа в Европа, Америка, Австралия, но не и в Китай. От проблеми със сърцето китайците най-често умират в събота, а най-рядко в неделя. В Япония също не действа правилото на понеделника, но само за жените! Жените умират най-често в събота – тези от тях, които не работят в събота имат много повече работа. Тези жени, които роботят много рядко страдат от сърдечно-съдови заболявания.

Различията между Европа и Азия могат да се обяснят с традицията и редуването на работни и неработни дни, което е свързано с религията. Много интересно би било да се разбере как стои въпроса при мюсюлманите и евреите. Дали, например, почивката поради религиозни обичай защитава? Такива изследвания обаче не са правени и на този въпрос засега няма отговор.

Според японски учени в понеделник сутринта кръвното налягане на човек нараства драстично, което може да доведе до сериозни усложнения за организма. Ако нивото на кръвното налягане бъде представено графично, то най-високата точка ще бъде именно в понеделник сутринта. Осъзнаването на факта, че сме уязвими в понеделник, особено в понеделник сутринта, е много полезно в реалния живот. Ако знаем кога рискът е максимален, можем да организираме своето време така, че да намалим опасността.

Има доста ефективни лекарства за сърцето. Теорeтично те биха могли да ни защитят в началото на трудовата седмица. Дали наистина обаче го правят? Изследванията показват, че лекарства способни да ни защитят от смъртта в понеделник не съществуват.

Четете още: Здраве и спорт
Прочетено: 4,215 пъти Източник на статията: bgfactor.org | 15.07.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!