Text: -A A +A
Четете още: Здраве и спорт

Уморихте ли да се въртите по цяла нощ в леглото? Не сте сами – милиони хора по света имат проблеми с безсънието. Ето и от какво най-често се поражда то.

Уморихте ли да се въртите по цяла нощ в леглото? Не сте сами – милиони хора по света имат проблеми с безсънието. Ето и от какво най-често се поражда то.

Сънят е естествен процес, който повечето от нас имат за даденост. Инсомнията обаче е често срещан и тревожен проблем. Като цяло, жените страдат от безсъние повече от мъжете.

Каква е нормалната схема в съня?

Количествто сън зависи както от възрастта, така и от самия индивид. Повечето възрастни се нуждаят от 7-8 часа съм; с напредването на възрастта, намалява нуждата за сън. Колкото по-малко спите, толкова по-отпаднали и малоценни сте през деня, ниска концентрация и липса на решителност.

Каква е причината за безсънието?

Стресът, депресията, болката, лошата температура в стаята, прекаляването с алкохола, яденето късно, прекалено малката физическа активност през деня и работата на смени са основните виновници за безсънието. Стимулантите ка кофеин, никотин, някои хапчета за отслабване както и наркотици като екстазито и амфетамините също са пагубни за схемата на съня.

Хапчетата за сън?

Те помагат, ако ги използвате за кратък период от време, но всъщност те предизвикват дневна умора и раздразнение. Освен това те бързо губят силата на въздействието, което води до увеличаване на дозата и пристрастяване. Пристрастяване към хапчета за сън става бързо – само след 3 седмична употреба. Валерианът и анти-хистаминът се продават свободно, но причиняват самаяност и е препоръчително да не се използват без лекарско предписание.

Съвети за здрав сън:

  • Избягвайте да спите през деня, дори ако предната вечер не сте се наспали.
  • Правете упражнения през деня, ако нямате възможност, привечер правете ненатоварващи упражнения като плуване или вървене. Не правете много енергични упражнения вечер, защото те стимулират мозъка и тялото и след това ще ви е трудно да се успокоите.
  • Избягвайте да приемате чай, кафе или шоколад след 18 ч. Не яжте люто и не вечеряйте обилно. Опитайте се да не ядете след 20ч. Освен това не пушете късно и пазете количеството алкохол до минимум.

Жените страдат от безсъние повече от мъжете

  • Опитайте да си направите режима така, че да лягате и ставате по едно и също време. Навивайте си будилника дори когато имате възможност да се излежавате до късно. Не си позволявайте да спите “още половин час”.
  • Ако имате много за вършене през следващия ден, направете си списък и си кажете, че на сутринта ще помислите за това.
  • Започнете да си правите “ритуал преди лягане” – топла вана с лавандулово олио или просто чаша прясно мляко.
  • Уверете се, че спалнята ви е тъмна, топла и колкото се може по-тиха.
  • Не четете, не гледайте телевизия и не слушайте радио в леглото. Важно е да асоциирате леглото си със сън. Никога не решавайте домашни или не вършете нещо свързано с работата си вечер в леглото.
  • Ако 15 минути не можете да заспите, станете и излезте от спалнята. Не стойте в леглото въртейки се на всички посоки – по-добре е да отидете в друга стая, да почетете, погледате телевизия или да послушате тиха музика. Когато се почувствате изморени отново, върнете се в леглото. Ако след още 15 минути отново не сте заспали, повторете процеса.
Четете още: Здраве и спорт
Прочетено: 5,541 пъти Източник на статията: actualno.com | 11.07.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!