Text: -A A +A
Четете още: Здраве и спорт

Все повече хора, особено тези, които имат собствен бизнес, постепенно се превръщат в работохолици, работещи често не само без отпуска, но дори и без почивни дни.

Все повече хора, особено тези, които имат собствен бизнес, постепенно се превръщат в работохолици, работещи често не само без отпуска, но дори и без почивни дни. Натрупаната умора постепенно се превръща в хроничен стрес, а той, според специалистите, преминава в синдром, наречен условно “липса на отпуск”.

Друга вариант, към който мнозина прибягват, е да вземат преносимия компютър и мобилния телефон и да работят от там, където почиват, за да не се усети липсата им на работното място.

Единственото, което може да се приеме за успокоително в такива случаи е, че човек прави това абсолютно доброволно, т.е. липсва моментът на принуда, който би увеличил стреса. И това обаче е донякъде условно, тъй като принудата може и да не идва “отвън”, т.е. от началника, а “отвътре” или както се казва “самата работа да го налага”.

Логично изглежда, че този синдром е идентифициран и определен като такъв именно в САЩ, в резултат на многобройни изследвания и допитвания и вече се смята за причина при възникването на много заболявания.

Д-р Стивън Лем (Steven Lemm) от Университета на Мисури (University of Missouri), твърди, че “постоянно получавайки стрес в работата и лишавайки се от възможността да си почине пълноценно, човек буквално трови своя организъм. Той се намира под въздействието на канцерогени, способни да предизвикат сърдечни пристъпи, инсулти, рак и други сериозни проблеми със здравето”.

Според други специалисти, продължителността на живот на работохолика отстъпва на продължителността на живот дори на хората, злоупотребяващи с алкохола. Данни от специално изследване, посветено на синдрома на липсата на отпуска, сочат, че ежегодната отпуска намалява риска от преждевременна смърт с 20%.

Проблемът е, че дори по време на отпуска, много хора не могат да си починат. Наличието на мобилни телефони, компютри и интернет значително облекчават задачата едновременно човек да е в отпуск и все пак да може винаги да бъде открит, т.е. да работи на всевъзможни места, но дори в такива случаи много хора се чувстват виновни, че са оставили работното си място и са заминали да почиват.

Какво да се прави?

Никога и под никакъв предлог не се отказвайте от отпуск, съветват лекарите. Представата, че без вас офисът ще спре да работи или всичко ще се обърка, най-често е погрешна. На нея, според психолозите, е добре да се противопостави какво се случва със здравето ви, ако не почивате достатъчно и то пълноценно, т.е. постарайте се по време на почивка напълно да забравите за своята работа.

За много хора тази задача изглежда неизпълнима. Между другото, отпуск с мобилен телефон и компютър се равнява на липса на отпуск – простата смяна на обстановката все още не значи почивка.

Не е добра идея отпуската да се дели и на части. Според специлистите, пълноценният отдих е възможен само, ако сте в отпуска не по-малко от 3 седмици. Неделната отпуска няма никакъв смисъл в това отношение – максималното, което можете да постигнете, е да се наспите, но тя няма да свали напрежението и да премахне стреса.

Пълноценна почивка означава всъщност пълна смяна на дейността. Дали това ще е свързано със слънчеви/морски бани, 2 седмици, прекарани в планината или нещо друго, е въпрос на лични предпочитания.

Ако работата ви е свързана предимно със седене в офиса, то си струва да съвместите почивката с физическо натоварване. Ако цяла година не се спирате на едно място, по време на почивката трябва да забавите темпото и повече да се залежавате.

Във всеки случай, в началото на отпуската трябва добре да се наспите – това ще помогне на организма по-бързо да излезе от стресовото състояние и да започне да си почива пълноценно.

Четете още: Здраве и спорт
Прочетено: 4,086 пъти Източник на статията: zdrave.bg | 11.07.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!