Text: -A A +A
Четете още: Здраве и спорт

Един и същ ген определя заболяването и интелекта при хората, твърдят германски учени.

Един и същ ген определя заболяването и интелекта при хората, твърдят германски учени.

Психиатри от Института за медицински изследвания “Файнщайн” (Feinstein Institute for Medical Research) съвместно със специалистите от Харвардския център по генетика към Harvard Medical School са достигнали до този извод, след като са изучили т.н. препатерни на генома на хората, болни от шизофрения и други психоневрологични разстройства, които се характеризират с влошаване на познавателните процеси и са ги сравнили с данните на здрави доброволци.

Оказва се, че генът на шизофренията едновременно кодира и способността на човека към обучение и преди всичко определя нивото на интелекта на човека. Активността на гена се проявява във всички, отговорящи за интелекта, отдели на мозъка.

Изследването е обхванало 213 пациенти от европеидната раса без родствена връзка, страдащи от шизофрения и 126 психически здрави доброволци.

Първоначално американските специалисти са измерили нивото и характеристиките на интелекта в различни аспекти от дейността, а после са анализирали образците на ДНК на участниците в изследването. Детайлно са били изучени 6 изменения в последователността на ДНК в гена дисбиндин-1, известни като единичен нуклеотиден полиморфизъм (single nucleotide polymorphism, SNP).

Според данните една специфична конфигурация SNP е свързана с общата способност към познание както при болните от шизофрения, така и просто при носителите на тази модификация от контролната група хора.

Според главния експерт Енил Малхотра, генът дисбиндин предопределя способностите към познанието и интелекта на един или друг човек. Неговото влияние е забележимо във всички ключови области на мозъка, свързани с разрешаването на проблемите, обучението, паметта и възприятието.

Учените предполагат, че дисбиндинът може би играе важна роля в комуникациите на нервните клетки в тези структури и да им помага да оцеляват.

Четете още: Здраве и спорт
Прочетено: 4,382 пъти Източник на статията: zdrave.bg | 14.06.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!