Text: -A A +A
Четете още: Здраве и спорт

На всеки се е случвало през някой студен, зимен ден, да се замечтае за топлата лятна почивка. Причува му се шумът на вълните по морския бряг или свежия вятър над някой планински връх.

На всеки се е случвало през някой студен, зимен ден, да се замечтае за топлата лятна почивка. Причува му се шумът на вълните по морския бряг или свежия вятър над някой планински връх. И ето, лятото идва, и за много от хората ваканцията става реалност. Как почиват бедните и богатите българи? Има ли възможности за всеки да изживее по приятен начин годишната си отпуска?

Преди години повечето български семейства можеха да си позволят почивка през лятото на някой от черноморските или пък зимните български курорти.

Тогава обаче беше рядкост някой да се похвали с преживявания от по-далечно и екзотично пътуване в чужбина. Днес ситуацията е коренно различна. За хора с големи финансови възможности далечните Сейшелски острови например, могат да се превърнат в редовно място за почивка. За други – с малки доходи, но с богато въображение и любов към природата, палатка на брега на Черно море може да бъде истински разкош. Радка Чорбаджиева има много богат опит в организирането на ваканции. Повече от 20 години тя работи в сферата на туризма. От три години има своя собствена туристическа агенция в София. Какви са нейните наблюдения за предпочитанията на богатите българи към така мечтаните от всички далечни курорти с привлекателни и приказни имена?

“Палма де Майорка, испанските курорти Коста дел Сол, Коста дорада, Коста брава – на тези места туристите могат да съчетаят своята почивка с много интересни екскурзии – казва Радка Чорбаджиева. – Запознават се с уникалната архетектура на Барселона, древния град Жерона, града Фигерас, където се намира музеят на Салвадор Дали. Забелязала съм, че повечето интелигентни хора се опитват да съчетаят почивката си с посещения на интересни места. Много от тях предпочитат по-далечни дестинации, продължава г-жа Чорбаджиева. Това обаче са хора с големи материални възможности. Тяхната почивка може да излезе около 1700 евро, но за да стигнат до желаното място понякога сменят два самолета. Такива са пътуванията до далечните Сейшелски и Малдивски острови. В последно време има голям интерес и към Латинска Америка, Домениканската република.”

Според личните наблюдения на Радка Чорбаджиева около 20-25 на сто от хората, които ползват нейната фирма, могат да си позволят лукса на далечните курорти. За около 5 на сто от клиентите й пък е съвсем по джоба да платят по 5 или 6 хиляди евро за някое от райските ваканционни кътчета по света. Туристическите агенции обаче са помислили за хората и с по-скромни възможности. За тях са достъпни и някои от курортите в съседните ни страни.

“През лятото желанията на българите са различни – казва Радка Чорбаджиева. – Разбира се, повечето предпочитат да почиват на нашето Черноморие. Според мен хора, които работят във фирми и които имат не лоши доходи, предпочитат по-скъпи, четиризвездни хотели. Такива има в изобилие на черноморския ни бряг. В последно време се насочват и към гръцките курорти като Халкидики например, които са доста близо до България.”

Оказва се, че през последните години по гръцките и турските курорти гледат на българите като към все по-платежоспособни туристи. Къде да отидат обаче тези, за които и Сейшелите, и Халкидики звучат еднакво непостижимо. Ако е любознателен и обича да пътува, българинът от София, Пловдив или Варна, който е с по-скромни средства, отива на почивка в Хисаря, Девин, Кюстендил или в някой от многото известни балнеолечебни курорти в страната. Ако парите му не стигат за хотел, то има голям избор от къщи, които дават стаи под наем. Така че всеки, който има работа и постоянни доходи, все може да намери начин за приятно летуване. Но как почиват най-бедните? В България все още природата е едно от най-приятните и спокойни убежища за отдих. Почти до всеки голям град се намира и някое кътче, изпълнено със зеленина. Близките планини пък са подходящи за здравословни изкачвания на ниски и високи върхове. Българите винаги са били изобретателни. Много от тях имат по някое малко вилно място, което с повече въображение и физическо усилие са го превърнали в райска градина. А за младите и бедни студенти? Тях не ги мислете. С раници на гърба, по четирима в палатка, плисък на вълни и с много любов и надежди, всяко място на света за тях може да бъде по-красиво от Сейшелските острови.

Четете още: Здраве и спорт
Прочетено: 5,094 пъти Източник на статията: big.bg | 04.06.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!