Text: -A A +A
Четете още: Здраве и спорт

Всички проблеми идват от нервите, а не от физическото натоварване.

Всички проблеми идват от нервите, а не от физическото натоварване.

С какво се занимавахте днес? Тичахте ли 10 километра? Изкачвахте ли някоя стръмна планинска пътека? Не? Тогава защо сте толкова уморени?

Специалистите твърдят, че хроничната умора преди всичко възниква в резултат на стреса, а не на физическите натоварвания. Когато постоянно се чувствате уморени, не можете и нормално да общувате с околните, да се забавлявате, даже не сте в състояние да се разтоварите.

Как да се преборим

1. Правете физически упражнения. Това може да ви се стори нелепо, ако току-що сте се прибрали уморени от работа, но именно физическото натоварване е един от най-добрите начини за преодоляване на умората – и най-незначителните натоварвания повишават енергийния потенциал на организма.

2. Спете. Може би ви се струва, че няма нищо по-лесно от това, но кога за последен път сте имали здрав сън? Направете се график за деня и строго го спазвайте. Тогава и сънят ще бъде пълноценен за вас.

3. Спазвайте диета. Сладките неща и напитките, съдържащи кофеин, само за кратко време ще ви дадат нови сили, но тяхната редовна употреба ще доведе до енергийна криза на нашия организъм. Тогава с какво да се храним? Старайте се да консумирате храни с ниско съдържание на мазнини, а също ядки, кисело мляко, плодове и зеленчуци.

4. Правете си охлаждаща маска на очите. Ако сте по цял ден пред компютъра, тази маска ви е просто необходима. Тя може да се направи в козметичен салон, но може да се направи и в къщи. Само няколко минути на ден и ще забравите какво е това уморени очи.

5. Слушайте любимата си музика. Това не означава, че трябва да я слушате непрекъснато. Но знайте, че старият диск на любимата група например може да ви даде нови сили да се справите с задълженията си оттук нататък през деня.

6. Използвайте тонизиращи средства. Те могат да се състоят от различни масла, екстракт от билки и т.н. Намажете и масажирайте лицето си и ще си възвърнете бодростта.

7. Научете се да казвате “не”. Днес животът ни предлага разнообразни дейности и развлечения. Често не знаем какво да изберем и тогава започваме да изпитваме умора. Обмислете кое е най-важно и приятно за вас и кажете “не” на всичко останало.

8. Отървете се от умората. Едва ли има по-лесен и достъпен начин от горещата вана. Водата разтоварва уморените мускули и ги предразполага към сън.

9. Раэхождайте се. Лекарите препоръчват еднообразната работа да се редува с кратки разходки на чист въздух. Само 10 минути навън ще са напълно достатъчни за вашата добра форма.

10. Отидете на лекар. Ако имате хронична умора, не можете да спите и нито един от нашите съвети не ви помага, трябва да се обърнете за помощ към специалист.

Четете още: Здраве и спорт
Прочетено: 4,656 пъти Източник на статията: zdrave.bg | 04.06.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!