Text: -A A +A
Четете още: Здраве и спорт

Новост в профилактиката на мигрената е възможността за използване на лекарства срещу епилепсия. Това каза проф. Иван Миланов, национален консултант по неврология към НЗОК.

Новост в профилактиката на мигрената е възможността за използване на лекарства срещу епилепсия. Това каза проф. Иван Миланов, национален консултант по неврология към НЗОК. Той участва в научно-практическа конференция “Диагностични критерии и терапевтични възможности при лечение на мигрената”, провеждаща се в морската столица.

Ако човек има повече от 3-4 пристъпа на мигрена в рамките на един месец, добре е да взема друг вид медикаменти, за да намали броят на пристъпите, каза проф. Миланов. По думите му две лекарства, прилагани при лечение на епилепсия, могат да повлияят добре и при оплаквания от мигрена.

На нашия пазар от 5-6 години се предлага и препаратът Imigran, производство на GlaxoSmithKline. Цената му е около 10 лева и той също може да действа благоприятно при случаи на мигрена. Професор Миланов подчерта, че в случаите на мигрена не е ефикасно приемането на аналгин.

Употребата на този медикамент води до по-чести главоболия, добави още той. При приемане на Imigran липсва обезболяващият ефект, но няма страничното действие на аналгина. Медикаментът действа директно на центровете в мозъка, каза проф. Миланов.

Няма тенденция за увеличаване на броят на страдащите от мигрена у нас. Болестта обикновено се проявява в ранна възраст – около 18-20 години. 20% от учениците у нас страдат от мигрена, каза проф. Миланов.

Процентът на мъжете с този тип заболяване е 12 и е малко по-висок, отколкото при жените. Трябва да се знае, че един пристъп на мигрена обикновено продължава 2 дни.

Средно между 6 и 8 дни месечно страдащите от мигрена не са в състояние да работят. Заради това те нерядко губят работните си места или остават на по-ниско платена работа.

Около 80% от българите страдат от различни форми на главоболие. В по-голяма част от случаите се касае за реакция на организма на стрес, каза още проф. Миланов. При главоболие е подходящо приемането на антидепресанти и масаж, завърши професорът.

Четете още: Здраве и спорт
Прочетено: 4,569 пъти Източник на статията: actualno.com | 02.06.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!