Text: -A A +A
Четете още: Здраве и спорт

Влизате в стаята и забравяте за какво сте дошли? Забравяте ли имената на свои познати? Време е да промените храненето си и да наблегнете повече на пълнозърнестите храни.

Пълнозърнести

Влизате в стаята и забравяте за какво сте дошли? Забравяте ли имената на свои познати? Време е да промените храненето си и да наблегнете повече на пълнозърнестите храни – булгур, пшеничени трици и зародиши. Те ще увеличат в организма ви съдържанието на фолиева киселина, витамин В12 и витамин В6, които според изследванията спомагат за подобряването на човешката памет.

Орехи

Изследване, публикувано в американско списание по епидемиология, сочи че витамин Е също има важна роля за състоянието на паметта ни. Орехите са основен източник на витамин Е, същото се отнася и за зеленолистните зеленчуци, семките, яйцата, кафявия ориз.

Черни боровинки В калифорнийския университет «Уилям Хауърд Тафт» е проведено изследване, чиито резултати са публикувани в списание по неврология. То показва, че екстрактът от черни боровинки помага при временна загуба на паметта.

Риба

В рибеното масло, маслото на гръцките орехи и на лененото семе се съдържат специфични киселини – омега-3, необходими за здравето на нервната ни система. Ниското им ниво може да доведе до влошаване или загуба на паметта и болестта на Алцхаймер. В рибата също така се съдържа йод, който подобрява яснотата на ума.

Домати

Доматите са основен източник на веществото ликопен. В човешкия организъм то действа като мощен антиоксидант и спомага за премахването на свободните радикали, които увреждат клетките и са главни причинители на слабоумието.

Касис

Отдавна се счита, че витамин С подобрява жизнеността на нашия ум. Концентрацията на тови витамин е значителна в касиса.

Сухите закуски

Ако те са част от вашето меню, избирайте си такива, които са богати на витамини. Ниското ниво на витамин В12, фолиева киселина или и на двеете едновременно удвоява шансовете да заболеете от болестта на Алцхаймер. Фолиевата киселина и витамин В12 предотвратяват натрупването на хомоцистеин в организма – вещество чието съдържание е повишено при страдащите от тази болест. Обогатените с витамина сухи закуски са отличен източник на витамин В12, а също и на сложни въглеводороди, които зареждат организма ни с енергия и помагат на концентрацията ни през целия ден. Важно е да проверявате етикета за съдържанието на храната, защото някои от тях включват значително количество сол или захар, от каквото нито вашата памет, нито тялото ви имат нужда.

Босилек

За неговото влияние върху подобряването на паметта се знае от древността. Много изследвания показват, че той съдържа масло, на което се дължи това му качество.

Броколи

То е отличнен източник на витамин К, който подобрява познавателната функция и мозъчната дейност, като цяло.

Тиквени семки

Шепа тиквени семки дневно – това е препоръчваната доза, която ще ви набави цинка – също необходим за подобряването на паметта и за мисловната дейност въобще.

Четете още: Здраве и спорт
Прочетено: 4,624 пъти Източник на статията: zadoma.com | 01.06.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!