Text: -A A +A
Четете още: Наука и технологии

Най-популярната марка, произвеждаща луксозни GSM – английската Vertu отчита над 200 хил. продажби през 2007 г., а средната цена на едно нейно предложение е 8 хил.

Най-популярната марка, произвеждаща луксозни GSM – английската Vertu отчита над 200 хил. продажби през 2007 г., а средната цена на едно нейно предложение е 8 хил. USD

Ако си смятате, че Apple iPhone или LG Prada са скъпи телефони, помислете отново. Защото на пазара има една марка, чиито апарати не могат да бъдат намерени за под 6.5 хил. USD и стигат до 72.5 хил. USD. И въпреки това, продажбите й не спират да се увеличават, а с това и приходите. Естествено, става дума за английската Vertu, която е собственост на финландците от Nokia.

Доказателство са финансовите резултати на англичаните за последните 12 месеца. Въпреки че те не са оповестили официално данните за тях, анализаторите от Strategy Analytics отчитат, че през тази година Vertu са продали около 200 хил. телефона на средна цена от около 8 хил. USD за брой. А това прави приходи от 1.6 млрд. USD, равняващи се на почти 3% от общите 56 млрд. USD за цялата Nokia. Което превръща Vertu във Ferrari на финландците.

Прогнозите за предстоящата 2008 г. също са повече от розови. Очаква се, че през втората половина на следващата година Vertu ще навлезе на японския пазар, след като вече разби Китай, Русия и дори САЩ с уникалните си предложения. А те не са толкова скъпи защото са наблъскани с най-различни функции, а защото са изработени предимно от злато, кожа и всякакви други такива материали, които изискват доста добра инвестиция от страна на собственика на телефона. Което означава само едно – от проста необходимост, GSM-ът наистина вече се превърна в фактор, отразяващ социалния статус на притежателя си.

Четете още: Наука и технологии
Прочетено: 2,962 пъти Източник на статията: ipo.bg | 27.12.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!