Text: -A A +A
Четете още: Наука и технологии

Сваляш и инсталираш софтуер. Проверяваш пощата, пишеш писма, търсиш местоположение на картата. Пишеш и редактираш документи, правиш презентации.

Сваляш и инсталираш софтуер. Проверяваш пощата, пишеш писма, търсиш местоположение на картата. Пишеш и редактираш документи, правиш презентации. Допреди 2-3 години подобни дейности бяха табу само за стационарния или преносимия компютър, който пък бе доста тежък и определението преносим не му пасваше чак толкова много. Вече почти изтеклата 2009 г. обаче промени в голяма степен тези правила и доказа една тенденция, за която се говори от известно време насам, а именно обединението на телефона с компютъра. Или по-точно създаването на едно устройство, което обединява предимствата на двата свята.

Бизнес

Единственият сегмент от пазара на мобилни телефони, който не претърпя крах през 2009 г., бяха смартфоните. Устройствата, които доскоро бяха част от атрибутите на бизнеса, вече се преориентират все по-масово към по-широкия потребителски сегмент. Защото да използваш интернет на мобилния си телефон вече не е толкова скъпо удоволствие – цената може да падне до 1 ст. на мегабайт, че дори и по-малко. А скоростта и достъпността на 3G мрежите по света, а и в България вече са на задоволително ниво, което допълнително катализира продажбите на смартфона.

Как се промениха самите устройства през 2009 г.? Не особено много. Дали заради кризата или заради нещо друго изминалата година не донесе нищо чак толкова иновационно на пазара. Устройствата продължават да приличат на iPhone, а общото между тях е наличието на поне 3-инчов сензорен дисплей, през който се управлява самото устройство, както и наличието на всички възможни начини за свързване – WiFi, 3G, Bletooth и т.н. През 2009 г. надпреварата при мегапикселите на камерите остана някак на заден план, а сред най-значимите постижения на индустрията бе пробиването на гигахерцовата бариера при процесорите на смартфони. Сред производителите, които представиха подобни решения, бяха HTC, LG и Toshiba. Да, Toshiba.

Усетили нова пазарна ниша, все повече производители на компютри се преориентираха и към пазара на смартфони. Освен имена като HP през февруари Acer представи своя серия мобилни устройства, а впоследствие Dell представи своя Mini 3i и обособи цяло звено, което се занимава със софтуер и хардуер за смартфони.

Бариера

Със счупването на гигахерцовата бариера смартфоните се доближиха една идея по-близо до най-ниския клас преносими компютри в момента – нетбуковете, чиито процесори са също толкова близо до тази граница. Да, смартфоните нямат толкова големи монитори, но и 4.3 инча диагонал на дисплея е повече от достатъчен за голяма част от дейностите, за които е предназначен нетбукът – имейл, писане на документи и т.н.

Производителите на софтуер също се опитват да сближат мобилните телефони с компютрите. Една от основните концепции при създаването на новите операционни системи на Microsoft например е сближаването на трите екрана – телевизор, компютър и телефон.

Идеята е тези три екрана да са максимално близо един до друг както по визия, така и по функции, които предоставят на потребителите. Иначе казано – телефонът да наподобява все повече екрана на компютъра. На практика се получава точно така. Компютрите от своя страна също взимат най-доброто от телефоните – сензорните дисплеи. Едно от основните предимства на новия Windows 7, представен преди малко повече от месец, е именно поддръжката на touch screen, с който да се улесни работата с компютъра.

Прогноза

Може да очакваме появата на изцяло нова категория, която ще съчетае смартфоните и нетбуковете. Устройството на бъдещето ще има простотата на употребата на смартфона, но и по-голям екран като на нетбука, коментира за в. Пари Йозеф Регнер, главен технологичен директор на Fujitsu. А защо не?

Конвергенцията е на път и нищо, дори и кризата не може да я спре. Междувременно очакванията са, че пазарът на смартфони ще продължи да се разраства и през следващата година, след като тази година делът им се удвои. Според последните данни на AdMob около 44% от всички телефони в света са „интелигентни”, след като през 2008 г. те бяха едва 22%. В България положението (засега) е малко по-трагично. По данни на HTC у нас едва 5% от пазара принадлежи на смартфоните, но до няколко години тази цифра ще нарасне петорно.

Пазарът

Apple води по продажби през ноември – iPhone на Apple e бил най-продаваният смартфон през ноември, показва статистиката на анализаторите от Krusell. – Безспорен лидер пред производителите обаче е Nokia, чието дело са 6 от 10 най-продавани смартфони за миналия месец. – Сред другите топпроизводители се нареждат HTC с HD2, Sony Ericsson с Naite и Samsung с B2100. – Най-продаваният смартфон на Nokia е 3720 Classic.

Четете още: Наука и технологии
Прочетено: 1,378 пъти Източник на статията: pari.bg | 17.12.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!