Text: -A A +A
Четете още: Наука и технологии

>Едва 12,6% от българите използват компютър по време на работа според изследване на социалното министерство

Едва 12,6% от българите използват компютър по време на работа според изследване на социалното министерство, цитирано в HiComm.bg. България все още е на едно от последните места в Европейския съюз по развитие на информационните технологии на работното място.

Най-силно е насищането с компютри при фармацевтите 66,7%, а най-съществено е изоставането в текстилните предприятия – 5,1%.

Все повече държави от ЕС въвеждат “работата от разстояние”, като развиват информационните технологии и мобилните комуникации. У нас обаче едва 0,3% са на нивото на европейските си колеги. Единствено младите хора от 18 до 35 години успяват да работят не зад бюрата в офиса, а като използват лаптопи и мобилни телефони, сочи изследването. Предимно това са архитекти, преводачи на свободна практика и журналисти.

Застрашителните факти наложиха и един от приоритетите на социалното министерство – обученията и курсовете по информатика и квалификацията на работещите.

По данни, съобщени от социалния министър Емилия Масларова за тази година министерството е предвидило 190 млн. лева по програма за квалификация и преквалификация на безработни. Около 1 800 човека са преминали през курсовете за компютърна грамотност.

Четете още: Наука и технологии
Прочетено: 2,323 пъти Източник на статията: insurance.bg | 10.09.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!