Text: -A A +A
Четете още: Наука и технологии

Ток за 240 млн. лв. годишно се харчат за захранването на 800 хил. персонални компютри у нас, постоянно включени в електрическата мрежа.

Ток за 240 млн. лв. годишно се харчат за захранването на 800 хил. персонални компютри у нас, постоянно включени в електрическата мрежа. Това съобщи Боян Бойчев, председател на УС на Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ).

Той поясни, че ако само един компютър работи или просто стои включен към захранването 24 часа в денонощието, годишно той струва на собственика си 300 лв. за електроенергия. Броят на компютрите у нас обаче е значително по-голям, така че неикономичното им използване води до още по-голямо енергийно потребление, категоричен бе Бойчев. В световен мащаб консумацията на енергия става по-важна тема от скоростта, поясни той и допълни, че първи в тази насока заработиха автомобилните компании, сега e ред и на компютрите.

Бойчев посочи като пример за пестене най-новата операционна система на “Майкрософт” Vista, която сама затъмнява екрана, ако той не е ползван определено време и после преминава в режим на “почивка” или според направените настройки компютърът се изключва и сам. Дори само в режим stand by, консумацията пада на 10%.
Най-голямата сметка за ток в света, която се прави от частна компания, е Google, изненадващо заяви Бойчев. Те работят с над 100 млн. машини. Затова именно тази компания е пионер в прилагането на източници на алтернативна енергия.

Затова тази година традиционното изложение БАИТ Експо ще премине под знака на “зелената вълна” под наслова Green IT. То ще се проведе от 4 до 8 ноември в Интер експо център в столицата. Организаторите съобщиха, че ще се наблегне на използването на технологии, които оптимално използват всеки вид енергия, както и на системи за разпределение в натоварването на сървърите, което да бъде най-ефективно.
Димитър Станчев, зам.-председател на Държавната агенция за информационни технологии (ДАИТ), обяви, че в рамките на предстоящото изложение ще бъде проведена поредната национална конференция за информационни технологии, която ще отрази както тенденциите за развитие на отрасъла, така и възможностите за използване на европейските фондове в съответните ИКТ области.

За първа година към традиционното изложение се присъединява и PC World Expo, което се мести от Пловдивския панаир. От организаторите поясниха, че те организират този форум за 13-а поредна година и работят в подкрепа на родните софтуерни компании, независимо дали те са малки, или вече набрали опит и са се разраснали.

Естествен партньор на БАИТ Експо е и образователното министерство. У частниците с продукти, свързани с образованието са нарастнали четири пъти само за една година. През 2007 са взели участие 10 университета и 50 български софтуерни компании, заели изложбена площ от 650 кв.м.

Организаторите заявиха, че до момента 70% от всички места са вече заети, като поне 15% ще се записват на пожар в последния момент, нещо, което се е обособило като установена практика.

/Вестник Монитор

Четете още: Наука и технологии
Прочетено: 2,357 пъти Източник на статията: news24.bg | 22.08.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!