Text: -A A +A
Четете още: Наука и технологии

Точно в 10.30 българско време в Женева е задействан най-мощният в света ускорител на елементарни частици, известен още като Големият андронен колайдер LHC

Точно в 10.30 българско време в Женева е задействан най-мощният в света ускорител на елементарни частици, известен още като Големият андронен колайдер (LHC), съобщи Франс Прес.

Ускорителят Doomsday Test е монтиран в гигантски тунел на дълбочина 100 м. под земята. Целта му е да ускори снопове от частици почти до скоростта на светлината, а после да ги сблъска, пресъздавайки за кратко условията, съществували след „големия взрив“, създал Вселената преди 13,7 милиарда години.

За създаването му бяха необходими почти 20 години, 6 милиарда швейцарски франка и екип от 5 000 учени. Предмет на изучаване от учените ще са последствията от стълкновенията на протони.

Според френския астрофизик Хюбърт Рийвс, машината може да даде неочаквани резултати, които да преобърнат физиката на елементарните частици нагоре с главата. Възможно е да бъдат потвърдени или отхвърлени теориите за супер-симетрията, както и откриването на частица, за чието съществуване учените имат само теории.

Преди старта Интернет-медиите твърдяха, че в ускорителя може да възникнат черни дупки, способни да унищожат както него, така и да погълнат територията на Франция и на Швейцария.

Doomsday Test среща сериозна съпротива, която стига и до дело, заведено в Европейският Съд за Правата на Човека, което казва: “Има възможност в процеса на работа да се образуват миниатюрни черни дупки, които да оцелеят, да се разрастнат и да изядат планетата отвътре!”. Повечето учени отхвърлят такива рискове като невероятни по всякакви разумни стандарти.

Четете още: Наука и технологии
Прочетено: 2,251 пъти Източник на статията: news24.bg | 10.09.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!