Text: -A A +A
Четете още: Наука и технологии

Учените са открили специален нерв, който според тях, приема сигналът за феромоните в човешкия мозък.

Учените са открили специален нерв, който според тях, приема сигналът за феромоните в човешкия мозък. Поради много малкия си размер, нервът „О”, както са го нарекли специалистите, дълго време се е изплъзвал от очите на изследователите. След като нервът бил открит у китовете, учените са предположили, че би трябвало да има подобен и у хората, съобщава MSNBC.

Нервът «О» има окончание в носната кухина и предава информация за миризмите в частта на мозъка, отговорна за обработката на информацията за сексуалните сигнали от потенциалните партньори. Да отбележим, че хората са сексуално привлечени от представителите на противоположния пол, чиято миризма е отлична от тяхната собствена.

Членовете на едно семейство обикновено имат еднаква миризма, затова привличането от различната миризма предпазва от връзки с близките роднини. В същото време, бременните жени се привличат от миризмите, подобни на тяхната. Това се дължи на факта, че през този тежък момент от живота си, жените подсъзнателно търсят роднини, а не потенциални сексуални партньори.

Изследователите са открили, че подсъзнателните процеси, ставащи в нерва «О» могат да предизвикат както възникването, така и прекъсването на отношенията. Двойките, чиито миризми приличат, доста често се сблъскват с проблеми при раждането и зачеването на деца, както и с изневерите. Хората, чиито миризми силно се отличават, имат повече шансове за щастлив и дълъг семеен живот.

Нервът «О» възприема само естествените миризми на човека и козметичните и парфюмериените продукти не му влияят по никакъв начин.

Да отбележим, че учените вече знаят, че жените могат да се «навиват» дори от слаб аромат на мъжките подмишници. Британските учении са установили, че в мъжката пот се съдържа компонентът, предизвикващ у жените покачване на настроението и сексуалната активност. Това вещество се нарича андростадиенон и има аромат на мускус. То покачва кръвното налягане, скоростта на сърцебиенето, дишането и покачва нивото на стероидния хормон кортизол.

Четете още: Наука и технологии
Прочетено: 2,627 пъти Източник на статията: karierist.com | 15.04.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!