Text: -A A +A
Четете още: Наука и технологии

Интелектуалните способности на човека достигат своя връх на 22 годишна възраст, а след 27-та година започват да намаляват, сочи изследване на специалисти от Университета на Вирджиния, съобщава The

Интелектуалните способности на човека достигат своя връх на 22 годишна възраст, а след 27-та година започват да намаляват, сочи изследване на специалисти от Университета на Вирджиния, съобщава The Telegraph. Резултатите от работата на учените са публикувани в специализираното списание Neurobiology of Aging.

Ръководителят на изследването, проф. Тимъти Солтхаус (Timothy Salthouse), посочва, че при 9 от 12 теста за определянето на мисловните функции на участниците в експеримента, най-добрите резултати са отбелязани на средна възсраст от 22 години.

Съществен спад в резултатите на тестовете за логически съждения, бърза мисъл и пространствено въображение били регистрирани при хората на средна възраст от 27 години.

Тестовете показали, че паметта започва да отслебва след 37 години, а показателите на останалите интелектуални функзции – след 42 годишна възраст. След това намаляването на интелектуалните възможности било “замаскирано” от усъвършенстваните навици при преминаването на подобни тестове.

В изследването на специалистите, продължило 7 години, участвали 2000 мъже и жени на възраст от 18 до 60 години, които решавали визуални пъзели, спомняли си думи и детайли от истории, и откривали смисъла на изречения и символи. Подобни тестове често се използват за диагностициране на ментални недъзи и сривове, в т. ч. деменция.

Проф. Солтхаус е категоричен, че данните показват, че профилактиката и лечението на умствените разстройства, свързани със стареенето като Болестта на Алцхаймер и останалите форми на старческа деменция, трябва да започнат много преди пенсионната възраст.

Четете още: Наука и технологии
Прочетено: 1,890 пъти Източник на статията: bgfactor.org | 18.03.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!