Text: -A A +A
Четете още: Наука и технологии

Специалната област в мозъка се активизира при приятен сюрприз – казва неврохирургът Карим Загул от Пенсилванския университет.

Специалната област в мозъка се активизира при приятен сюрприз – казва неврохирургът Карим Загул от Пенсилванския университет. – И тогава, в тези щастливи минути невроните отделят хормона допамин, а човек се изпълва с приятни усещания.

Винаги се е смятало, че в мозъка на човека има две вещества – бяло, което отговаря за предаването на информацията, и сиво, която я анализира.

Сега американски учени от Пенсилванския университет прибавиха към тях още едно – черното вещество (Substantia nigra). То отговаря за положителните емоции, възникващи у човек след приятна изненада, съобщиха в. “Комсомолская правда” и сп. “Сайънс”.

“Специалната област в мозъка се активизира при приятен сюрприз – казва неврохирургът Карим Загул от Пенсилванския университет. – И тогава, в тези щастливи минути невроните отделят хормона допамин, а човек се изпълва с приятни усещания.” Учените са на мнение, че способността на човека да се радва на непредсказуеми събития му е помогнала адекватно да реагира на системата от поощрения, нужни за приспособяването към променящите се условия на средата.

Без въпросното черно вещество хората не биха оцелели, твърдят специалистите. Например настъпил е ледников период, станало е студено, гладували са. Логично би било да махнат с ръка на живота и да умрат. Но човекът се е радвал и на най-малкото – на показала се тревичка под снега, на проникнал през облаците слънчев лъч. И животът е продължавал.

Откриването на новата област в мозъка с въпросното черно вещество е станало по време на опит. Неврохирургът Карим Загул е изследвал доброволци, докато са седели на масата за покер. Наблюдавал е активността на мозъка по време на хазартната игра. Установил, че в мозъка на спечелилия се активизира зона, на която преди специалистите не са обръщали внимание.

/БТА

Четете още: Наука и технологии
Прочетено: 1,842 пъти Източник на статията: actualno.com | 18.03.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!