Text: -A A +A
Четете още: Наука и технологии

Учени разработиха батерия, която се зарежда от произволен продукт, съдържащ захар.

Учени разработиха батерия, която се зарежда от произволен продукт, съдържащ захар.

Зареждането на мобилните телефони или iPod може коренно да се промени в близко бъдеще. Изследователи от университета в Сейнт Луис (Saint Louis University) разработиха батерия, която може да работи с всеки продукт, който съдържа захар. Това може да бъде както газирана напитка, така и дървесен плодов сок. Тази батерия има с 3-4 часа по-дълъг живот, от съвременните литиево-йонни батерии.

Изобретението е биологически разлагащо се и според специалистите може да замени обикновените батерии в почти всички портативни електронни устройства. “Нашето изследване показва, че това гориво може да се поставя в батериите при стайна температура и е много по-ефективен източник на енергия от металните му аналози – коментира доктор Шели Минтер (Shelley Minter), един от авторите на изследването и електрохимик в университета в Сейнт Луис – Очевидно е, че обединявайки биологията и химията, ние можем да създадем по-добра и много по-екологична батерия, в сравнение със съществуващите в момента.”

Идеята за използване на захарта като гориво не е нова. Под формата на глюкоза тя е източник на енергия за всички живи същества. Природата отдавна е измислила как да използва ефективно тази енергия, но за сега учените могат само да я употребяват за производство на електричество, коментира още д-р Минтер.

Подобно на другите батерии от този тип, захарната батерия съдържа ензими, които преработват горивото (в случая захарта) в електричество, оставяйки отпадъчен продукт – вода. За разлика от другите батерии обаче, в тази всички материали са биологически преработваеми т.е. след време те се разпадат напълно без да се използват никакви химикали.

Подобни разработки на “захарни батерии” са правени и по-рано, но те се оказаха икономически неефективни, докато новата “версия” има дълъг срок на работа и по-голяма мощност. Ако изпитанията докажат ефективността на устройството, то може да се появи на пазара след три до пет години.

Четете още: Наука и технологии
Прочетено: 3,227 пъти Източник на статията: bgfactor.org | 22.04.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!