Text: -A A +A
Четете още: Наука и технологии

Кодекса за правата на роботите бил поръчан от Министерството на търговията и индустрията и ще е факт до края на 2007 г.

Кодекса за правата на роботите бил поръчан от Министерството на търговията и индустрията и ще е факт до края на 2007 г.

5-членна експретна група от футуролози и писател-фантаст е започнала разработката на Етичен и морален кодекс за общуването с роботи, който ще уточнява ролята и функциите им в обществото и ще ги защитава от посегателства, съобщава BBC News. Документът за правата на роботите бил поръчан от Министерството на търговията, индустрията и енергетиката на Южна Корея и се радва на подкрепата на цялото правителство. Очаква се кодексът да бъде завършен до края на 2007 г.

Той ще съдържа правила за управлението и отношението към роботите, за предотвратяването на нелегалното им използване и защитата на съхраняваните от тях данни. Авторите на проекта посочват, че в него могат да намерят място и 3-те закона на роботиката на фантаста Айзък Азимов.

Южнокорейското общество е едно от най-високотехнологичните в света, като местните жители се радват на една от най-бързите интернет-връзки и на мобилни технологии, изпреварващи тези в западните общества. Правителството смята роботиката за ключов елемент от програмата си за развитие на високотехнологичните отрасли на икономиката и ежегодно отделя милиони долари за изследвания в тази област. “Властите смятат да уточнят етическите аспекти за общуването с роботи, тъй като в близко бъдеще изкуственият интелект ще е реална и неделима част от човешкото общество”, посочва представителят на направлението по роботика в Министерството на търговията и индустрията на страната, Парк Хи Йонг (Park Hye-Young).

Скорошен официален доклад на южнокорейското правителство предвижда, че създаваните в страната роботи към 2018 г. ще са в състояние да извършват рутинни хирургични операции. Според очакванията на Министерството на информацията икомуникациите, всяко южнокорейско домакинство ще разполага с робот към 2015-2020 г.

Етичните и морални норми, които да действат в бъдещото роботизирано общество, занимават не само южнокорейските власти. Със създаването на подобен кодекс се занимава и Европейската мрежа за изследвания в областта на роботиката. “В XXI век човечеството за пръв път ще се сблъска с чужд разум – този на роботите. Това ще е събитие, което ще има сериозно отражение както върху етическата, така и върху социалната и икономическата сфера от човешкото ежедневие”, се посочва в проекта на европейските изследователи, който се очаква да бъде представен в Рим през април. Изследване, поръчано от властите във Великобритания, отива още по-далеч в очакванията си, като посочва, че след 50 години роботите ще претендират за права, равни на човешките.

Четете още: Наука и технологии
Прочетено: 3,438 пъти Източник на статията: bgfactor.org | 20.03.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!