Text: -A A +A
Четете още: Наука и технологии

В последно време за някои хора това е истинско откритие. Те проучват всички екстри на мобилните апарати.

В последно време за някои хора това е истинско откритие. Те проучват всички екстри на мобилните апарати. След това отиват в магазина и искат бъдещият им GSM да притежава всички възможни функции: от наличието на вграден браузър до поддръжката на стандарта за безжична връзка Bluetooth 2.0.

Ако се срещнеш с такива познати неволно си задваш въпроса: Нужни ли са всички тези функции на телефона и колко често се използват? Ето една примерна класация на най-полезните и най-безполезните функции.

Най-полезните функции

Естествено най-полезната функция за един телефон независимо дали е мобилен или стационарен, дали е в Европа или в Африка е звъненето. Независимо, че този “звън” всъщност вече е полифонична мелодия тази функция подсказва, че някой иска да се свърже с теб.

Второ място по популярност заема функцията “Будилник”. Все по-често продавачите в магазините чуват въпрос от рода: ”А будилникът силно ли звъни?” Будилникът е незаменима функция в мобилния телефон. Той ти позволява да станеш сутрин, да изпиеш навреме хапчетата си, да не закъснееш за среща и т.н.

Третата полезна функция, която успешно се конкурира с предходните безспорно е “Часовникът”. Оказва се, че днес повечето притежатели на мобилни телефони се отказват от използването на обикновени часовници. Защо му е когато и телефона показва колко е часът?

На четвърто място при полезните функции на съвременните телефони е “Bluetooth”. Неговата популярност е лесно да се обясни: този стандарт има висока скорост на предаваната информация, използва се лесно, поради което най-често връзката с компютър или към интернет се реализира с него.

На пето място е използването на телефона като mp3 плейър. Увеличението на паметта в мобилните телефони доведе до това, че в съвременните модели имат вградени пълноценни mp3-плейъри. Това веднага привлече вниманието на хората към тази функция и тя стана по-популярна от уеб браузърите и камерите.

Най-безполезните функции

Навярно знаете, че има телефони LG с вградено караоке. Ако притежавате такъв телефон бихте ли отговорили на въпроса: “Колко пъти сте използвали тази функция?”. 99 процента ще отговорят, че даже са забравили за съществуването й. Останалият един процент са я ползвали само един път – например след новогодишната веселба, когато вече не им се яде и пие, а все още искат да си попеят.

Не по-малко безполезна е функцията за конвертиране на валути. Това е удобно, но наистина ненужно. Освен това трябва всеки ден да се въвежда новия курс на валутите.

Следващо място в класацията по безполезност заема функцията “Цветомузика”, вградена в Motorola V80 и някои апарати от V-сериите. Когато е близо до силна музика такъв телефон включва вградени светодиоди, които мигат в такт с музиката. Красиво, но безсмислено!

Накрая, нужни ли са фенерчета на мобилните телефони? Тази светлина не е достаъчно за ориентация в тъмното, а и батерията пада бързо. А, за да пъхнете ключ в ключалка например може да използвате и екрана на мобилния апарат.

По всяка вероятност една част от нашите читатели няма да са съгласни с тази класация, но всеки има право на мнение, което може да изложи в коментар към материала.

Четете още: Наука и технологии
Прочетено: 3,332 пъти Източник на статията: bgfactor.org | 16.02.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!