Text: -A A +A
Четете още: Наука и технологии

Одухотворяването на машините създава огромна заплаха за междуличностния живот и общуването в обществото като цяло.

Одухотворяването на машините създава огромна заплаха за междуличностния живот и общуването в обществото като цяло.

Американски учени психолози бият тревога за бъдещето на човешкото общуване, след като социологическо проучване показало, че над 65% от респондентите отделят повече време на компютъра си, отколкото на своите съпрузи или интимни партньори. 52% от ползващите компютър, изпитват към своите машини съвсем истински човешки чувства – любов, гняв или омраза. Според експертите, отношението към машините като към жив човек, вече е огромна заплаха за междуличностното общуване и социалния живот в модерното общество като цяло, пише руското издание “Новие известия”.

Специалисти от Станфордския университет забиха камбаната за този проблем още преди около 3 години, когато психолозите започнали да получават подобни оплаквания за проблеми в отношенията от страна на някои компютърни ползователи. По думите на самите пациенти, заради компютъра и Интернета започнали сериозно да страдат семейните и партньорските им отношения. Тогава никой не обърнал сериозно внимание на заплахата, тъй като броят на случаите не надвишавал 6% от собствениците на “умните” машинки. Сега обаче броят на проблемните случаи е скочил близо 10 пъти.

Учените вече започват да гледат на компютрите като на сериозна заплаха за стабилността на обществото и причини за това не липсват. Хората вече изпитват към компютрите гняв, печал или дори общо охладняване на чувствата, ако той работи лошо, дава грешки или забива. Стигнало се дотам, че 74% от американците редовно се оплакват от електронните си машини на близки и приятели, като темата измества разговорите за човешките отношения и преживявания.

В самото одухотворяване на компютрите, според специалистите няма нищо удивително. Хората и в миналото са прехвърляли на определени вещи и предмети, които са ползвали, различни черти от човешкия характер и дори емоции. Проблемът, според психолозите, се крие в това, че съвременния човек вече не е подчинен на себе си – заради глобалната комуникационна мрежа, плътно обвиваща планетата, той вече прилича повече на мравка. Всеки прави нещо за мравуняка, но малко правят нещо целенасочено индивидуално за себе си. Това касае както семейството, така и работата и развлеченията.

Специалистите са на мнение, че разковничето на проблема са не компютрите, а самото общество. Западният стил на общуване е по-механизиран и формализиран. Много американци и европейци все по-често усещат недостиг на душевна близост с някой и пълноценни междуличностни връзки. Така компютърът и Мрежата се превръщат в най-удобния и популярния изход за бягство от реалността. Конфликтите в семейството и на работното място, и всякакви други трудности, карат все повече хора да търсят подобни начини за релаксация. Пред монитора човек получава търсения покой и дори изпада в подобно на транс състояние, където времето и проблемите не са от значение.

Процесът води до това, че компютърът и Интернетът се превръщат в единствения отдушник за човека. В крайна сметка те могат изцяло за заменят за него живото общуване с истински хора.

Четете още: Наука и технологии
Прочетено: 3,216 пъти Източник на статията: bgfactor.org | 06.02.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!