Text: -A A +A
Четете още: Наука и технологии

Изложенията и панаирите умират. Поне в досегашния си вид. Все по-малко посетители ги посещават, все повече компании решават да пропуснат участие.

Изложенията и панаирите умират. Поне в досегашния си вид. Все по-малко посетители ги посещават, все повече компании решават да пропуснат участие. Същевременно те еволюират от място за демонстрация на иновациите в място, където се определя посоката на развитие на даден бранш.

IFA в Берлин също следва тази тенденция и се промени. На експото производителите демонстрираха бъдещето на телевизията (която умира), на домашното видео (и то умира), както и на мобилните комуникации (също заплашени от сигурна смърт). Добрата новина е, че зараждащата се следваща техногенерация е повече от вълнуваща и пращяща от желание за живот.

Телевизията

Основният акцент на IFA по традиция пада върху телевизията. IFA е съкращение от Internationale FunkAusstellung (Международно изложение за радио и телевизия). Традицията на берлинския форум е близо стогодишна, като някога всичко се е въртяло около малкия екран.

Както стана вече ясно, телевизията ще умре и краят й е неминуем. Причините за това са демографски и социални. Съвременните тийнейджъри играят на компютъра или прекарват часовете си в Интернет и все по-малко гледат сериали, филми или MTV. Същевременно прогнозите на световните демографски анализи показват, че населението на развитите държави прогресивно застарява. В този смисъл телевизията ще умре, но по всяка вероятност най-рано след 20-30 години.

Телевизионен сигнал се предава по кабел, сателит, наземни трансмитери и мрежи на мобилните оператори. Различни устройства, включително и мобилни телефони, започват да излъчват тв сигнал и да предлагат възможност да погледате въпреки всичко досадилата ви програма. Акцентът на почти всички големи компании обаче е поставен върху LCD телевизорите с висока резолюция. Примамката за покупка през 2006 и 2007 г. ще бъде HDTV – High Definition Television. В случая говорим за цифрова телевизия, чийто сигнал е с по-висока резолюция.

Компаниите масово демонстрираха модели с т.нар. full HD поддръжка. Тези дисплеи поддържат резолюция от 1920х1080 точки. Освен това диагоналът на LCD телевизорите определено клони към размери над 100 см (42 инча скоро ще е стандартът, наследил популярните в момента 32 или 36 инча) с тенденция за допълнителен растеж. HD програмите все още са малко и са предимно от сферата на платените канали. До година-две и това ще се промени, но засега покупката на HD телевизор се изплаща, ако решите да гледате записаното с новата ви HD видеокамера или ако сте един от първите клиенти на някоя от двете враждуващи фракции за наследството на лежащия на смъртно легло DVD формат.

Видеото

Отсега е ясно, че наследникът на съвременното видео ще предлага възможност за съхранение на изображение с висока резолюция, възможност за запис на данни върху дискове с капацитет между 25 и 50 гигабайта и опция за потенциална хардуерна защита срещу нелицензирано копиране на диска с актуалния холивудски блокбъстър.

Сблъсъкът между форматите Blu-Ray и HD-DVD, двете конкуриращи се технологии за ерата след DVD, все още търси своя победител, като засега поне изглежда, че Blu-Ray има по-добрите шансове да се наложи. Един от козовете на Blu-Ray се нарича PlayStation 3 – игралната конзолата от следващо поколение на Sony, която ще се появи през ноември. В допълнение производители като Samsung и Philips показаха записващи устройства за дома, които ще се появят в продажби на западноевропейския пазар точно за коледния шопинг с цени между 1500 и 2000 евро.

Philips демонстрираха и РС записвачка с Blu-Ray поддръжка, чиято цена за момента е около 800 евро. Производителят категорично отказа да коментира официално дали новото устройство ще може да прави копия бит по бит на Blu-Ray дисковете (и по този начин да се избегне софтуерната защита на Холивуд). Неофициално думите на представителите на компанията бяха: “Това е РС архитектура, има различни софтуери и различни възможности – преценете сами.”

Телефоните

LG и Samsung демонстрираха на щандовете си напълно работещи мобилни апарати, които предаваха в реално време телевизионна програма. Корейските компании представиха устройства, които функционират и с двата конкуриращи се стандарта за мобилна телевизия – DVB-H (подкрепян от Nokia и мобилните оператори Vodafone и T-Mobile) и DMB-T (подкрепян от разпространителите на наземен или сателитен радио- и телевизионен сигнал и Samsung).

Пазарният спор и тук ще бъде разрешен от стратегията, която ще се приложи за покритие на територии и разнообразие от програми. Засега двата стандарта продължават борбата, като на този етап DVB-H е предимно обявен в плановете на различните телекоми за 2007 г., докато DMB-T беше официално стартиран в Германия със световното първенство от компанията Debitel.

На цена 5 евро месечно за телевизионната програма всичко изглежда приятно. Към тях добавете още разходите за апарат (минимум 100 евро и едногодишен договор), както и разходите за трансфер на данни.

Телефонните разговори във вида, познат от XX век, също умират безвъзвратно. Затова и различни производители представиха различни свои концепции за бъдещето на VoIP говоренето (пренасяне на глас чрез интернет протокол). То еднозначно ще наследи фиксираната телефония, като въпросът е просто колко скоро.

За да може и баба ви да вдига слушалката и да казва “ало” през по-изгодна тарифа, Philips прегърнаха идеята на китайските компании от 2004 г. и представиха различни телефони, приличащи на обикновени слушалки, но с USB изход и създадени за разговори чрез софтуера Skype. Skype телефоните на Philips са много красиви и удобни. Китайските струват три пъти по-малко.

Бъдещето

Kaкво може да се каже за бъдещето? То е повече от вълнуващо. LG демонстрираха своята концепция за триизмерни LCD дисплеи. Когато застанете пред тях, виждате картината в дълбочина. Технологията още е млада и всичко се размазва, ако се приближите по-близо от пет метра до дисплея.

Philips демонстрираха своята концепция Entertaible – привидно обикновена маса, в която обаче е вграден чувствителен на допир течнокристален екран. В масата има още и персонален компютър, като върху вградения екран може да се играят дори класически настолни игри. Засега това е само прототип, който ще бъде тестван през следващите месеци – най-вече в казина и публични институции в различни западноевропейски градове. Когато достигне серийно производство, вероятно обичайното неделно кафе вкъщи също ще придобие нов смисъл.

Съвсем нов смисъл придава и роботът на Toshiba Apri. Той е от поколението на домашните помощници, разбира няколко езика и може да управлява различни процеси – например да проверява вместо вас дали имате поща в мейла ви. Комуникацията с РС-то е безжична, а интелектът на Apri – леко апатичен. Въпреки това той е симпатичен – както и всички тези технологии, които днес може да ви се виждат леко далечни, но утре ще са съвсем достъпни.

Четете още: Наука и технологии
Прочетено: 3,462 пъти Източник на статията: insurance.bg | 28.10.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!