Text: -A A +A
Четете още: Наука и технологии

Американските власти представиха система за комуникация, която ще позволи изпращането на предупредителни съобщения в случай на опасност на мобилните телефони и компютрите на всички граждани в стран

Американските власти представиха система за комуникация, която ще позволи изпращането на предупредителни съобщения в случай на опасност на мобилните телефони и компютрите на всички граждани в страната. “Имаме техническата възможност да го направим. Това е голяма крачка”, обясни директорът на федералната агенция за управление при кризи Дейвид Полисън.

Digital emergency alert system (DEAS) се осъществява в сътрудничество с националните телевизионни и радио мрежи и ще допълни системата от времето на Студената война, създадена да предупреждава медиите в случай на ядрена атака.

Новата технология ще позволи на властите да разпращат бързо съобщения на обществени организации, спасителни служби и медии. Тя ще почне да функционира в края на 2006 г. за източната и южната част на САЩ, а до края на 2007 г. ще обхване цялата територия на страната. Едновременно с това правителството ще разпраща съобщения и на всеки един компютър, включен в Интернет и до всички мобилни телефони.

SMS-ите до гражданите ще съобщават, че “нещо лошо се е случило” и ще ги подканят възможно по-бързо да пуснат радиото или телевизора, или да видят съобщението на компютъра си, обясниха от Агенцията. Компютрите автоматично ще разпространяват видео съобщение от министерството на вътрешната сигурност, което ще уточнява и мерките за съответната ситуация – природно бедствие, химически инцидент или ядрено нападение. /АФП-БГНЕС

Четете още: Наука и технологии
Прочетено: 3,869 пъти Източник на статията: dnesplus.bg | 15.07.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!