Text: -A A +A
Четете още: Наука и технологии

Два екипа от учени обявиха отделно и едновременно, че мечтата на много хора да бъдат невидими е постижима.

Два екипа от учени обявиха отделно и едновременно, че мечтата на много хора да бъдат невидими е постижима. Нов тип “метаматериали” могат да пречупят светлината и да направят обектите вътре в тяхната обвивка, вкл. хора, невидими, твърдят специалистите пред списание Science.

Според описанията на учените, метаматериалите са твърди, съставени от миниатюрни пръчки и метални пръстени. Те са необикновени, тъй като имат негативен индекс на пречупване (рефракция) и третират електромагнитната радиация – радар или видима светлина – по различен начин от нормалните материали. Пречупването, или още рефракцията, е добре познат феномен. Той се наблюдава например, когато поставите молив в чаша с вода, съобщиха от technews.bg.

Свойствата на метаматериалите могат да се настройват фино (за дадени дължини и желаните пътища на електромагнитните вълни), чрез промяна на тяхната молекулярна структура. Именно чрез фината настройка се постига така желаният ефект на невидимост, обясняват учените.

Метаматериалите отклоняват електромагнитните вълни около обекта, скрит в тях, и така го правят невидим. Ефектът може да се сравни с водната “обвивка” около камък в бърз поток.

Четете още: Наука и технологии
Прочетено: 4,026 пъти Източник на статията: actualno.com | 10.06.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!