Text: -A A +A
Четете още: Наука и технологии

Производителите на батерии за преносими апарати като лаптопи, мобилни телефони и др. проучват възможностите за въвеждане в експлоатация на нов вид захранващи устройства.

Производителите на батерии за преносими апарати като лаптопи, мобилни телефони и др. проучват възможностите за въвеждане в експлоатация на нов вид захранващи устройства.

Според изследователския кабинет IDC продажбите на преносими компютри в развитите страни ще надминат тези на настолните през 2009 г. Самите лаптопи пък ще стават все по-малки и леки, като теглото на някои ще е по-малко от 1,2 кг.

Силното търсене на други преносими апарати като конзоли за видеоигри, музикални устройства, цифрови лични асистенти и клетъчни телефони също ще помогне за покачване в търсенето на батерии. Едновременно с това производителите се стремят да повишат качеството и ергономията на своите продукти.

Според анализатори стремежът към мобилност ще се отрази много положително на основните компании в сектора като Sony, Sanyo, Matsushita, Toshiba, Motorola и LG Electronics, както и на множеството китайски производители, сред които е и BYD.

И тъй като теглото и издръжливостта на батериите се превърнаха в решаващи фактори при покупка, световните гиганти се съревновават в това кой ще пусне продукт, който ще издържа повече от останалите само с едно зареждане.

„Има успехи в работата по удължаване на живота на батериите, но не става въпрос за революционни открития, по-скоро – за еволюционни процеси“, смята анализатор към института за пазарни изследвания Gartner.

Повечето от батериите използват литиево-йонната технология, която осигурява работа до шест часа на преносимия компютър и до няколко дни на мобилния телефон. Срокът обаче се съкращава при интензивна употреба на устройството.

Новите технологии

„Dell наблюдава отблизо развитието на новите технологии, които могат да увеличат издръжливостта на батериите“, заявява Алън Браун, вицепрезидент за Азия на най-големия световен производител на компютри. „Нововъведенията обаче закъсняват“, добавя той.

Литиево-йонните батерии се използват и при базовите продукти на компанията, и при луксозните версии, самата технология не е еволюирала през последните години, подчертава Браун.

Все пак на пазара започва да навлиза нов вид батерия – литиево-полимерна, която е с 10 до 20% по-голяма издръжливост, обясняват от Burnaby International Technology – една от големите тайвански компании в сектора, сред чиито клиенти са и IBM.

Новите батерии имат един основен недостатък – те са с около 50% по-скъпи от досегашните.

Въпреки че предпочитат литиевата технология, и Burnaby и Dell следят отблизо развитието на т.нар. „горивни клетки“, които за момента се свързват основно с автомобилната индустрия. Тези „батерии“ използват водород или друг вид гориво, за да получат енергия, която им стига за значителен период от време.

Кога?

Над начините за използване на въпросната технология при преносимите компютри в момента усилено работят хонконгската компания PortaPower, тайванската Antig и японската Toshiba. Очакванията са благодарение на получените след изследователската дейност устройства лаптопите да могат да работят без почивка над 24 часа.

Прогнозите на експертите в тази област са новият вид батерии да могат да бъдат използвани най-рано след пет години.

Четете още: Наука и технологии
Прочетено: 4,459 пъти Източник на статията: investor.bg | 01.06.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!