Text: -A A +A
Четете още: Наука и технологии

Крейг Вентър успя да синтезира хромозом при лабораторни условия

Крейг Вентър успя да синтезира хромозом при лабораторни условия, пише британският вестник “Гардиан”, цитиран от Bulgarian Post. Очаква се ученият да обяви официално откритието си в понеделник на Общо събрание на своя институт в Сан Диего, Калифорния, пише изданието.

“На път сме да преминем от разчитането на генетичния код към способността да го изписваме. Това ни дава хипотетичната възможност да правим неща, които не сме си и помисляли преди”, заявявя Крейг Вентър пред британския вестник.

“Това е важна философска стъпка в историята на видовете”, казва в интервюто си биологът, който е един от пионерите в изучаването на човешкия геном.

Хромозомът, който той и екипът му от двайсетина научни работници, са успели да създадат при лабораторни условия, копира основни части на ДНК на бактерията Mycoplasma genitalium и е наречен от създателите си Mycoplasma laboratorium. В последния етап от експеримента, той ще бъде пренесен в жива клетка и ще трябва да поеме контрола върху нея, превръщайки се на практика в нова форма на живот, отбелязва “Гардиън”.

Вестникът цитира мнението на Пат Муни, директор на канадската биотехническа лаборатория ETC, според когото Вентър е на път да създаде “рамка, в която ще може да се гради практически всичко”. Това може да е от полза за човечеството със създаването на нови медикаменти или пък огромна заплаха със създаването на биологични оръжия, отбелязва канадският учен. Според него този нов научен пробив е огромно предизвикателство, изпълнено с рискове за човешкото общество и за правителствата.

Хедър Ковалски, говорителката на Вентър, впоследствие охлади ентусиазма на в. “Гардиън”, като отказа да потвърди наличието на подобен научен пробив.

“Не сме достигнали до “синтетичен живот”. Когато го направим, ще публикуваме научна статия в специализираните издания, но сме поне на няколко месеца от този момент”, каза Ковалски пред АФП.

Четете още: Наука и технологии
Прочетено: 2,719 пъти Източник на статията: insurance.bg | 09.10.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!