Text: -A A +A
Четете още: Наука и технологии

Израелски учени са успели да открият в бактериите колективен разум, който контролира тяхната численост.

Израелски учени са успели да открият в бактериите колективен разум, който контролира тяхната численост. В бъдеще това откритие може да помогне на микробиолозите да открият ефективен метод за борба с бактериалните инфекции.

Според резултатите от съвместно изследване на университетите на Тел Авив и щата Тексас, бактериите не само са способни да събират информация от околната среда, но и да общуват една с друга, вземайки колективни решения, пише “Известия”, позовавайки се на списанието Proceedings of the National Academy of Science.

Учените са отгледали две колонии микроби Paenibacillus dendritiformis в един съд, след което са им намалили доставката на хранителни вещества. В резултат бактериите не са се обединили в едно общо семейство, както се е очаквало, а са започнали да унищожават клетките, оказали се в пограничната зона.

Учените са разделили двете колонии с непроницаема мембрана и унищожаването на “пограничните” е спряло. Това наблюдение е навело учените на мисълта, че бактериите имат примитивен колективен разум, който им позволява за оцелеят в случай, че клетките са заплашени от глад, шок от висока температура или въздействия на отрови. В тези случаи те отделят специално вещество, което съкращава популацията.

“Този механизъм наподобява съкращаването на делението на обикновени клетки, когато не им достига хранителни вещества. Но бактериите имат примитивна форма на социално съзнание. Те знаят, как да съберат информация от околната среда и да я предадат един на друг. Те могат да разпределят задачи и да пазят колективната памет. Химическият език, с помощта на който си общуват, превръща колонията от микроби в голям “мозък”, който управлява реакциите при климатичните промени”, отбелязва авторът на изследването професор Ешел Бен-Якоб.

/БГНЕС

Четете още: Наука и технологии
Прочетено: 1,639 пъти Източник на статията: dnesplus.bg | 08.04.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!