Text: -A A +A
Четете още: Наука и технологии

Група учени от Индийския технологичен институт в град Кхарагпура са разработили уникално изкуствено сърце, чиято цена е около 2 хиляди долара

Група учени от Индийския технологичен институт в град Кхарагпура са разработили уникално изкуствено сърце, чиято цена е около 2 хиляди долара, заяви в интервю за агенция “Новости” ръководителят на научната грапа професор Суджой Гуха.

Надеждността на индийската разработка ще бъде по-голяма, отколкото на съществуващите вече западни аналози, а цената – с около 30 пъти по-ниска. Високото равнище на безотказност на работа се осигурява от нетрадиционната схема на устройство на механизма – за основа е взето сърцето на хлебарката. “Хлебарката е необичайно издържливо насекомо. То е съществувало преди появата на човека и най-вероятно ще живее на Земята, когато човекът вече няма да го има”, сподели професор Гуха.

Ученият уточни, че сърцето на хлебарката се състои от 13 камери, докато това на човека от четири. Сърцето на насекомото продължава да работи, даже ако една от камерите откаже. При човека това би довело до спиране и смърт. “Кръвното налягане в нашия образец се нагнетява поетапно в пет от 13-те камери. При съществуващите западни образци работи една камера, налягането се нагнетява наведнъж, което влияе разрушително върху живите клетки”, каза Гуха.

Професорът съобщи, че при изготвянето на изкуственото сърце е използвана комбинация от пластмаса и метал. Група от десет научни сътрудници на Кхарагпурския институт е работила върху създаването на изкуственото сърце в течение на три години. Научно-изследователската дейност е финансирана от департамента за наука и технология към индийското правителство.

В момента изкуственото сърце се тества върху жаба, а в май се очаква то да бъде трансплантирано на коза. Според оценката на професор Гуха, за завършването на цикъла от изпитания ще е необходима още година, след което вече ще е възможно тестването му на хора.

Четете още: Наука и технологии
Прочетено: 1,929 пъти Източник на статията: news24.bg | 20.03.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!