Text: -A A +A
Четете още: Европейски съюз

До 60 000 служители в текстилната индустрия в Румъния може да бъдат съкратени през 2009 г., заяви представител на федерацията на работодателите в бранша, цитиран от вестник “Адевърул”.<

[АРХИВ]

До 60 000 служители в текстилната индустрия в Румъния може да бъдат съкратени през 2009 г., заяви представител на федерацията на работодателите в бранша, цитиран от вестник “Адевърул”.

“Около 40-60 000 души от текстилната индустрия може да останат без работа тази година, а някои фирми дори са на път да излязат от пазара”, заяви Мария Грапини, председател на федерацията на работодателите в текстилната и кожарската промишленост и конфекцията.

Според данни на федерацията в края на 2008 г. в текстилната индустрия са работели 300 000 души.

През последните три години броят на служителите в този отрасъл е намалял с около 150 000 души.

Текстилната индустрия е един от най-потърпевшите сектори от реалната икономика, който все по-силно усеща ударите на световната криза.

Българският текстилен бранш също предприе масово свиване на производството придружено със значителни съкращения на работните места.

Свиването на външните пазари, за които е насочена преобладаващата част от продукция в бранша предизвика главоболие на повечето шивашки фирми в страната.

Четете още: Европейски съюз
Прочетено: 364 пъти Източник на статията: expert.bg | 27.03.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!