Text: -A A +A
Четете още: Европейски съюз

Най-накрая е постигнато принципно споразумение за ограниченията върху бонусите на банкерите.

Фото: stock.xchng

През изминалата нощ беше постигнато принципно споразумение между Европейския парламент и ирландското председателство на ЕС за разработването на нова нормативна рамка в банковия сектор, която да засили ограниченията върху бонусите на банкерите.

"За първи път в историята на регулацията на финансовите пазари в Европа ние ще ограничим бонусите на банкерите", подчерта със задоволство Отмар Карас от Европейската народна партия, който преговаряше за този проект от името на Европарламента.

Споразумението беше постигнато след 10 месеца преговори и във вторник трябва да бъде дискутирано от финансовите министри на страните членки на ЕС. Първоначално споменатите нормативи, които са известни като "Базел 3" и чиято цел е да засилят капацитета на банките да се справят с бъдещи кризи, трябваше да бъдат приложени постепенно от 1 януари 2013 г.. Преговорите обаче се проточиха, защото Европарламентът поиска в тях да бъде включено ограничение върху бонусите, полагащи се на банкерите, което породи значителни резерви.

/АФП

Четете още: Европейски съюз
Прочетено: 865 пъти Източник на статията: dnesplus.bg | 28.02.2013г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!