Text: -A A +A
Четете още: Европейски съюз

Асоциацията на италианските данъкоплатци разпространи днес резултатите от изследване за укриването на облагаеми доходи в страните от ЕС.

[АРХИВ]

Асоциацията на италианските данъкоплатци разпространи днес резултатите от изследване за укриването на облагаеми доходи в страните от ЕС. Изследването е направено по поръчка на асоциацията от организацията за бизнес етика и се основава на данни от националните данъчни полиции, предава БТА.

Начело в класацията е Италия, където се укриват 51,2 процента от подлежащите на данъчно облагане доходи. Само за първите 10 месеца на тази година укритите доходи са се увеличили с 11,7 на сто и вече възлизат годишно на 369 милиарда евро. Това означава, че само за една година италианската хазна губи данъчни постъпления в размер на 144 милиарда евро.

Най-големи укриватели на доходи в Италия са индустриалците, чийто дял е 32,8 на сто, следват банкери и застрахователи – 28,2 на сто, търговци – 11,7 на сто, занаятчии – 10,9 на сто, свободни професии – 8,9 на сто, наемни работници и служители – 7,4 на сто. В териториалното разпределение на укритите доходи води Южна Италия с 29,4 процента, след нея са Северозападна – 28,6 процента, Централна – 21,2 процента, и Североизточна – 20,8 процента.

На второ място в европейската класация е Румъния, където се укриват 42,4 на сто от облагаемите доходи. Трета е България с 39,3 процента, следвана от Естония – 37,2 на сто, и Словакия – 34,5%.

“Избягването на данъчно облагане е най-разпространеният спорт в Италия. Необходимо е незабавно и завинаги да се премахнат данъчните протекции и амнистии, които облагодетелстват едрите укриватели на доходи.

Постъпленията от досега прилаганите протекции и амнистии трябва да се предоставят за нуждите на персонала на данъчните служби, за да се засили борбата срещу укриването на облагаеми доходи”, предлага президентът на асоциацията Виторио Карломаньо.

Четете още: Европейски съюз
Прочетено: 471 пъти Източник на статията: standartnews.com | 04.11.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!